La Vanguardia (Català-1ª edició)

Argimon advoca per relaxar les mesures dilluns: “Cal donar aire”

La incidència mitjana espanyola baixa dels 250 casos i deixa el nivell extrem

- MARTA RICART

L’epidèmia continua estancada a Catalunya, amb prou feines es redueixen els contagis, però així i tot el més probable és que la setmana que ve es flexibilit­zin algunes restriccio­ns. Ahir el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, es va mostrar partidari de “donar aire” als sectors que més pateixen el tancament d’activitat.

Argimon no va voler entrar en detalls. Va dir que avui començarà l’anàlisi de la situació i que caldrà veure l’estratègia del Govern de cara a dilluns. “Que cadascú interpreti el que vulgui, no és difícil endevinar a quins sectors cal donar més aire”, va contestar quan se li va preguntar si acabarà el tancament comercial dels caps de setmana i que té sense obrir els centres comercials des del 7 de gener.

Aquest dilluns es van prorrogar les mesures una setmana més, amb l’obertura d’activitats infantils, i fa dues setmanes es van obrir els gimnasos i es van donar dues hores més als bars i restaurant­s.

Encara que es doni aire als sectors econòmics que es queixen més, la situació epidemiolò­gica no aconsella una desescalad­a. Més aviat sembla que Salut es resigni a mantenir un nivell de casos més elevat a favor dels factors econòmic i emocional. Perquè Argimon va reiterar que des de fa uns 10 dies 19/II 22/II la reducció de la infecció ha perdut velocitat, “cosa que es veu en la taxa de transmissi­ó del virus (R) que està pràcticame­nt a l’1”, va dir (0,99 ahir; per sobre de l’1 l’epidèmia torna a créixer). Però els resultats dels tests d’antígens (TA) a persones amb símptomes dels últims tres dies (el que Salut considera un indicador de la tendències més immediata) “no puja, fins i tot baixa, tot i que molt poc”, va afegir. Ahir hi va haver un descens dels pacients hospitalit­zats i un lleuger augment dels ingressos a les ucis.

Salut acaba d’analitzar el possible impacte en l’epidèmia del 14-F, però el secretari de Salut Pública no creu que les eleccions siguin la causa que s’hagi frenat el descens de contagis. Com ja va dir fa una setmana, la causa més probable és que guanya terreny la variant britànica, més transmissi­ble i que origina un 40% de casos (fins a un 92% a la Val d’Aran).

L’última setmana s’han detectat uns quants casos sospitosos de ser causats per les altres variants amb molt poca presència a Catalunya (africanes, brasilera, subtipus de la britànica), però encara no s’han confirmat. Argimon no és partidari de tornar a allargar les quarantene­s a 14 dies per reduir els contagis per la variant britànica (la seva infecció pot ser que duri més dies, cosa que s’estudia). Va assenyalar que 14 dies donen més garanties que 10, però si es va retallar el termini va ser perquè el complís més gent.

Aquestes últimes setmanes Salut ha reduït el nombre de proves diagnòstiq­ues. Argimon ho va admetre i ho va atribuir en part a la baixada de l’epidèmia i al fet que s’han deixat de fer els cribratges periòdics a les residèncie­s per la vacunació, i el mateix entre el professora­t. Això podria tenir un reflex en la corba de casos, ja que se’n detecten menys. El responsabl­e de Salut va explicar que es tornaran a fer més proves. Ja ha parlat amb els rectors per cribrar els universita­ris de primer curs que fa un parell de setmanes van poder reprendre les classes presencial­s. I es preveu fer el mateix amb els de segon: tornar al campus i fer-los cribratges.

També es faran més tests d’antígens en clubs esportius (se n’han fet uns 3.000) per controlar els contagis entre la població juvenil (no pas per autoritzar competicio­ns). Argimon va afegir que s’enllesteix la realitzaci­ó de més PCR a través de les farmàcies, amb presa de mostra a casa, però no es preveu utilitzar les farmàcies ni els

CRIBRATGES A LA UNIVERSITA­T Es faran tests als alumnes de primer i es preveu que els de segon tornin a classe

L’R CATALANA Ja ha tornat a pujar fins a l’1, però encara no s’observa un augment de casos

dentistes per fer cribrats amb TA.

Argimon va recordar que Catalunya va començar a reduir els casos diaris a mitjans de gener, abans que altres comunitats. Totes han anat baixant i ahir el Ministeri de Sanitat va informar que la incidència mitjana a 14 dies a Espanya ja és de 235,8 casos per 100.000 habitants, inferior a 250, que es considera el llindar de risc extrem. Encara superen aquest límit Melilla, Madrid, Ceuta, País Basc, Andalusia i Aragó, i estan just en 250 Astúries i Castella i Lleó. Catalunya està per sota, segons Sanitat, però Salut estima la incidència en 277. Ahir s’havia reduït un 1,5% el nombre de malalts a les ucis espanyoles i baixa el d’hospitalit­zats. Tot i així, Euskadi ja ha observat que el descens de casos de la tercera onada s’alenteix.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? 17 593
El sector comercial és un dels que nota més les restriccio­ns
MANÉ ESPINOSA 17 593 El sector comercial és un dels que nota més les restriccio­ns

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain