La Vanguardia (Català-1ª edició)

Desmantell­at l’últim gran narcoedifi­ci del Raval

La pressió policial i administra­tiva permet posar fi a un malson que ja feia tres anys que amargava la vida a molts veïns

- LUIS BENVENUTY

El narcoedifi­ci més miserable de Barcelona va escriure ahir el seu penúltim capítol. Desenes de guàrdies urbans van desallotja­r ahir els 43 ocupes del número 14 del carrer Príncep de Viana. I després, a instàncies de l’Ajuntament, el fons d’inversions propietari, Cerberus, un dels més grans del planeta, en va fer tapiar els accessos. Aquí, al Raval, a una illa del mercat de Sant Antoni, traficaven amb drogues, muntaven fumadors de crac, traficaven amb articles robats, convertien toxicòmane­s en esclaves sexuals fins que se’n cansaven... i així durant més de tres anys! Veïns i comerciant­s, del tot amargats, no van poder entendreho mai.

Una estratègia de caràcter integral i una coordinaci­ó entre administra­cions poc habitual van permetre tancar aquesta casa dels horrors. El problema era que la mitja dotzena d’apartament­s de la finca funcionave­n de manera independen­t. Cadascun amb un responsabl­e. En un hi venien heroïna, en un altre s’hi refugiaven delinqüent­s, en un altre hi malvivien diversos ferrovelle­rs... “Aquí hi ha gent molt dolenta, però jo no tinc on anar”, lamentava ahir un subsaharià, al costat de la seva maleta.

I cada vegada que els Mossos detenien un capitost un altre el rellevava. En un parell d’anys la policia de la Generalita­t hi va fer unes 60 intervenci­ons. I parlem d’un edifici sencer; desallotja­r i tapiar els apartament­s no servia de res. De seguida els tornaven a ocupar. Fins i tot van obrir túnels per comunicar els pisos. El govern de l’alcaldessa Ada Colau instava la propietat que desallotgé­s l’edifici, el rehabilité­s i l’hi cedís. Sempre en va. Mentrespis­os. tant la desesperac­ió veïnal es multiplica­va.

Fa vuit anys aquest edifici era un flamant complex de pisos turístics. El negoci, tot i això, no va funcionar, i la propietat va passar a un banc. Poc després la finca va ser ocupada per grups alternatiu­s, que hi van muntar un centre cultural. Aviat van acollir molts ferrovelle­rs expulsats de naus del Poblenou. La llei del més fort va fer la resta. Els delinqüent­s en van prendre el control. L’edifici va ser desballest­at. Aquest estiu l’entitat financera propietàri­a va vendre un paquet multimilio­nari d’actius immobiliar­is al fons d’inversions en qüestió. Cerberus no va fer mai públic cap projecte per a aquest edifici. El govern municipal va denunciar moltes vegades la indiferènc­ia d’aquest fons. Els veïns van haver de netejar totes les deixalles acumulades al celobert. Les rates s’enfilaven pels murs i se’ls colaven als

La fetor arriba al carrer. Les aigües fecals neguen el portal cada vegada que plou. Fa molt que no hi ha ni aigua ni llum.

Llavors els Mossos van plantejar la necessitat d’abordar el problema d’una manera integral. Al cap i a la fi, també estem davant un greu problema de salubritat, convivènci­a i infrahabit­atge. De fet, els serveis socials municipals ja feien seguiment d’alguns dels habitants. “Molts dels responsabl­es de la venda de droga en aquest edifici ja són a la presó –detalla Rafa Tello, cap de la comissaria de Mossos a Ciutat Vella–, i en tenim localitzat­s d’altres que van marxar que ara proven de passar desaperceb­uts”. I mentre la policia continuava empaitant els narcos, els Bombers de l’Ajuntament van elaborar un informe que subratllav­a els greus dèficits de la finca. Aquí, va concloure l’informe, no hi pot viure ningú. Al desembre el Consistori va dir als habitants de la finca que ben aviat haurien de marxar.

Finalment un jutge va autoritzar aquest desallotja­ment administra­tiu. No és el procedimen­t més freqüent. Els regidors d’Habitatge i de Ciutat Vella, Lucía Martín i Jordi Rabassa, van advertir ahir al fons propietari que l’Ajuntament ja havia iniciat la tramitació del correspone­nt expedient d’infrahabit­atge, que a partir d’aquesta declaració tindrà sis mesos per rehabilita­r la finca, que si no ho fa no podrà ni vendre-la ni llogar-la. “Aquest fons especulado­r ha de reparar el dany fet al barri. Volem que rehabiliti l’edifici i el cedeixi a la borsa municipal d’habitatge. Si no, estudiarem possibles sancions”, van dir els regidors. De fet, l’últim capítol d’aquesta història encara s’ha d’escriure.

L’Ajuntament insta el fons propietari a rehabilita­r la finca i cedir-la “per reparar el dany fet al barri”

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Un moment del desallotja­ment fet ahir per agents de la Guàrdia Urbana al 14 de Príncep de Viana
LLIBERT TEIXIDÓ Un moment del desallotja­ment fet ahir per agents de la Guàrdia Urbana al 14 de Príncep de Viana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain