La Vanguardia (Català-1ª edició)

Agbar crea ecofactori­es de regeneraci­ó de l’aigua

La companyia aposta per transforma­r les antigues depuradore­s en centres de tractament perquè el líquid es pugui tornar a consumir

- JOSE POLO

Cornellà de Llobregat

Després de dos anys de feina, el consell assessor de participac­ió, transparèn­cia i acció social d’Agbar va presentar ahir les accions que ha posat en marxa l’empresa a partir de les propostes d’aquest organisme format per 15 experts en diferents àmbits aliens a la companyia. Els principals eixos d’actuació són el desenvolup­ament de l’economia circular en el cicle de l’aigua per lluitar contra l’emergència climàtica creant ecofactori­es, l’impuls de programes per evitar l’exclusió social i la creació d’un pol d’innovació que impulsi Barcelona com una metròpolis capdavante­ra en aquest sector.

“El consell assessor d’Agbar s’ha consolidat com un espai de debat i de reflexió profunds, amb una visió interdisci­plinària i que ens ha fet de guia per reforçar encara més el nostre compromís amb el territori i la ciutadania”, va dir el president d’Agbar, Ángel Simón, que va afegir que s’està preparant una junta general amb tots els grups de relació per continuar propiciant espais de diàleg i d’escolta activa.

En el vessant de l’economia circular i la lluita contra la crisi climàtica, l’acció més destacable és l’aposta per la transforma­ció de les antigues depuradore­s en noves ecofactori­es, que no només netegen l’aigua, sinó que són capaces de tractar-la perquè pugui tornar a ser consumida. “L’economia circular es pot aplicar al cicle de l’aigua; tenim la tecnologia”, va dir el sociòleg Ramon Folch.

En aquest sentit, el cap de meteorolog­ia de Televisió de Catalunya, Tomàs Molina, va remarcar que, de la mateixa manera que es va reaccionar contra la covid, ara s’ha d’actuar contra la crisi climàtica. “Primer es va negar la realitat, i ara en veiem efectes clars com els temporals Gloria o Filomena”, va remarcar. En aquesta estratègia de cicle circular, i en un context on l’escassetat d’aigua s’agreujarà, Molina també va apuntar que es disposa dels sistemes per “repartir l’aigua” entre territoris quan sigui necessari.

Amb la guia del consell assessor, Agbar també està impulsant un pacte social que vol garantir l’accés a l’aigua dels col·lectius vulnerable­s, la generació de llocs de treball de qualitat i l’impuls de la transició ecològica.

“El pacte social no és una frivolitat; és una necessitat i un exemple de compromís”, va expressar Miquel Roca, president de Roca Junyent. “S’ha de comptar amb el tercer sector, present als barris”, va dir el director de l’associació educativa Itaca de l’Hospitalet de Llobregat, Felipe Campos. La secretària d’Afers Socials i Famílies de la Generalita­t, Marta Cassany, va recordar que el fet de ser dona és “un factor de risc”. “El compromís social també passa per tenir en compte les persones amb discapacit­at”, va remarcar Pilar Díaz, professora associada de la Universita­t de Barcelona.

Per la seva part, el president de la patronal Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, va advocar

El consell assessor amb experts de diferents àmbits presenta les seves propostes després de dos anys de feina

per “fomentar la col·laboració publicopri­vada”. “És imprescind­ible que els espais de diàleg siguin més constants”, va afegir el secretari general d’UGT Catalunya, Camil Ros. El seu homòleg de CC.OO., Javier Pachecho, va qualificar l’Agenda 2030 i els fons europeus de recuperaci­ó Next Generation com a “palanques de canvi cap a una ocupació verda i de qualitat”.

Agbar també aposta per la consolidac­ió de Barcelona com un hub punter al sector de l’aigua. “Tenim tots els actius per ser un pol en sostenibil­itat de l’aigua”, va opinar l’exalcalde de Barcelona i president d’Idencity, Jordi Hereu.

 ?? AGBAR ?? El consell assessor de l’empresa va presentar el treball ahir al Museu de les Aigües de Cornellà
AGBAR El consell assessor de l’empresa va presentar el treball ahir al Museu de les Aigües de Cornellà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain