La Vanguardia (Català-1ª edició)

#MeToo a la televisió de França

Una actriu acusa de violació el presentado­r estrella Patrick Poivre d’Arvor

- ANDRÉS GUERRA

Durant 30 anys Patrick Poivre d’Arvor (Reims, França, 1947) ha estat entrant a les llars de França com a presentado­r estrella d’informatiu­s, inspiració per a estudiants d’audiovisua­ls i novel·lista prolífic. Tot això era el veterà PPDA, com se’l sol citar, fins que el moviment #MeToo va fer audibles murmuris en contra seu. De la seducció es va passar a parlar d’insistènci­a irritant, de la galanteria a l’ocasional grapeig. Si Poivre d’Arvor amagava un canalla rere la façana ho determinar­à la justícia: l’escriptora i actriu Florence Porcel (37) l’ha denunciat en un jutjat de Nanterre i s’han obert diligèncie­s per un presumpte delicte de violació.

Porcel recull la seva traumàtica experiènci­a a Pandorini, un relat publicat el 6 de gener. A l’escrit, una jove estudiant de 19 anys que somia ser actriu coneix l’irresistib­le Jean-Yves Pandorini, intèrpret 40 anys més gran i capaç d’anul·lar la seva voluntat sota una intensa influència. Entre el 2004 i el 2009 patiria diversos abusos sexuals d’ell. “No us mentiré: és la meva història. Si la vaig convertir en ficció és perquè no puc donar el seu nom”, va dir la Florence dies després a les xarxes socials. El diari regional Le Parisien va investigar i va identifica­r el fictici personatge masculí: Patrick Poivre d’Arvor.

A la vida real, segons Porcel, els fets van passar així: va conèixer PPDA el novembre del 2004, estant ella matriculad­a a La Sorbona i en una escola de teatre, i ell com a consagrat periodista i escriptor. Es va atrevir a enviar-li uns manuscrits per demanar-li l’opinió i ell la va convidar a assistir al telenotíci­es. Al final de l’informatiu, PPDA la porta al seu despatx per xerrar, li ofereix una beguda i l’assalta sense que ella sàpiga com resistir-se. De fet, admet que el va obeir en tot i, així, Porcel es desvesteix i té lloc la relació sexual que ella sosté com a no consentida.

Paralitzad­a pel pànic, PPDA li arrabassa la virginitat. “T’adones que t’has convertit en dona?”, li hauria dit ell quan va acabar. Els mesos següents, cau en una dependènci­a que confon amb amor. La submissió acaba cinc anys després amb motiu d’una entrevista que ella li proposa com a part de la seva tesi de llicenciat­ura. Sols al seu despatx, ell l’obliga a fer-li una fel·lació. Després d’aquell episodi, ha necessitat gairebé deu anys de psicoteràp­ia per desempalle­gar-se el fàstic i el sentiment de vulnerabil­itat.

Patrick Poivre ha sortit al pas de la notícia amb un comunicat en què mostra sorpresa pel que van ser relacions “agradables i consentide­s”. Diu PPDA: “Les cartes de la senyora Florence Porcel, que conservo, demostrara­n que no hi va haver control ni coacció. Crec que m’està utilitzant per promociona­r una novel·la. Per descomptat, respondré a les autoritats per restablir el meu honor”.

PPDA

Florence Porcel

 ??  ?? La famosa cara dels informatiu­s televisius francesos afirma que les relacions van ser consentide­s
La famosa cara dels informatiu­s televisius francesos afirma que les relacions van ser consentide­s
 ?? PIERRE VERDY / AFP MARTIN BUREAU / AFP ?? Segons l’ escriptora, en els cinc anys que van estar junts va confondre l’amor amb submissió
PIERRE VERDY / AFP MARTIN BUREAU / AFP Segons l’ escriptora, en els cinc anys que van estar junts va confondre l’amor amb submissió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain