La Vanguardia (Català-1ª edició)

Anticicló proper

-

L’atmosfera tendeix a establir una sèrie de “patrons” atmosfèric­s. La primavera del 2018 tot eren borrasques i amb l’aparició del més petit núvol, ja queia un ruixat. Al contrari quan s’inicien situacions anticiclòn­iques persistent­s com en part de l’hivern del 2019, no hi ha manera que plogui, per més ennuvolat que estigui. Aquest hivern, després d’un desembre i gener molt ventosos amb situacions de l’oest al nord-oest, ha evoluciona­t cap a una situació d’anticicló cap a Centreeuro­pa i Itàlia, amb l’arribada a Catalunya de vents humits mediterran­is. Continuare­m així una setmana més, amb petites sorpreses una mica fredes a finals de setmana.

CATALUNYA

Estabilita­t amb altes pressions sobre Itàlia molt potents, baròmetres marcant aquí uns 1030 mil·libars (la normal és de 1013 mb). A causa d’un lleuger flux de vent de llevant, alguns núvols baixos a la costa, amb estones de sol i mole més clarianes a l’interior. Temperatur­es pujant al Pirineu, sense canvis a l’interior i una mica més baixes a la costa. Demà i divendres, més núvols sempre a intervals a la costa, més clarianes a l’interior amb boires en zones baixes, la humitat continuarà sent en conjunt molt elevada. Temperatur­es suaus per a les dates, una mica més baixes a la costa pel flux de vent de l’est.

ESPANYA I EUROPA

Itàlia i Centreeuro­pa afectades per aire càlid, temperatur­es molt elevades per a les dates, a partir de divendres la situació es normalitza­rà. Amb l’anticicló potent i extens a Itàlia allargant-se cap a França, poques precipitac­ions, algunes a la costa de Noruega i poc més. A Espanya a últimes hores arriba un front per l’oest, algunes pluges a Galícia que no podran avançar, entre dijous i divendres alguns xàfecs entre l’Estret i Golf de Cadis, nuvolosita­t a les costes mediterràn­ies i sempre amb temperatur­es poc baixes, mantenint-se així fins divendres. El canvi de mes pot comportar un lleuger refredamen­t al nord i est, de moment sense grans sorpreses.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain