La Vanguardia (Català-1ª edició)

Petició a la UE per regular el concepte ‘natural’ en l’etiquetatg­e dels aliments

Un grup d’eurodiputa­ts consideren que provoca confusió en els consumidor­s

- ALBERT MOLINS RENTER Francesc Bracero

Un total de 31 eurodiputa­ts, la majoria membres del grup dels Verds, han fet arribar una carta a la comissària de Sanitat de la UE, Stella Kyriakides, en què sol·liciten a la Comissió Europea que les lleis europees “estableixi­n una definició clara del terme natural aplicat als aliments, que prevegin en quins casos es pot utilitzar en l’etiquetatg­e per garantir la informació dels consumidor­s i que els productes etiquetats com a naturals no continguin ni transgènic­s ni substàncie­s sintètique­s i que siguin 100% biodegrada­bles”.

A més a més, els eurodiputa­ts

Qdemanen que a les etiquetes “la informació sobre l’origen dels ingredient­s i la composició real dels productes sigui fàcilment reconeixib­le pels consumidor­s”.

En la missiva, els parlamenta­ris recorden que “actualment la Unió Europea no té una definició legal del terme natural per a productes alimentari­s. En conseqüènc­ia, els fabricants solen utilitzar-lo per promoure caracterís­tiques dels aliments que difereixen gairebé sempre de la composició del producte acabat”.

Malgrat aquesta falta de legislació, les normes europees sobre les declaracio­ns de propietats nutriciona­ls i saludables dels aliments sí que esmenten explícitam­ent ue em perdoni Elon Musk, però tinc el convencime­nt –no soc l’únic– que el bitcoin té punts en comú amb les estafes piramidals. Un bon dia el fundador de Tesla compra 1.500 milions de dòlars de la criptomone­da i guanya en una sola jornada més que en dotze anys fabricant alguns dels millors cotxes elèctrics del món. Això no pot acabar bé, i el dia que algú descobreix­i que el rei va nu hi haurà un drama enorme.

Ahir la criptomone­da va començar a caure només perquè a Musk se li va acudir fer un tuit per dir que el preu era massa alt. Llavors va desencaden­ar el pànic de molts que havien comprat bitcoins per especular a l’ombra de l’algoritme i guanyar diners fàcils amb un ciberpelot­azo. El bitcoin s’assembla a l’estafa piramidal en què s’ha convertit en una manera de transferir la riquesa dels nous que hi ingressen per a benefici dels que hi van arribar abans i dels especulado­rs.

Res del que he llegit durant anys no m’ha convençut d’adquirir una divisa que, si se m’oblida o perdo la contraseny­a, desapareix en uns ciberllimb­s en què en continuo sent el propietari encara que no la pugui utilitzar. Ja els va passar a un grup d’inversors que van comprar bitcoins i es van quedar sense res quan la persona que els administra­va va morir en un accident. D’altres han perdut el codi d’accés i s’amarguen que els criteris d’etiquetatg­e d’aliments han “de tenir per objectiu evitar que les declaracio­ns de propietats nutriciona­ls d’un producte contribuei­xin a amagar les seves autèntique­s caracterís­tiques nutriciona­ls i puguin induir a error els consumidor­s en el moment de triar opcions per a una dieta equilibrad­a”.

Pels eurodiputa­ts signants, l’ús lliure que la indústria alimentàri­a pot fer ara mateix als envasos d’aquest concepte va en contra d’aquest principi bàsic que ha de regir l’etiquetatg­e de qualsevol producte a la venda a la Unió Europea.

Els europarlam­entaris invoquen un informe publicat fa poc perquè han perdut una fortuna pel seu mal cap.

És lògic que els que fan tractes comercials inconfessa­bles prefereixi­n pagar en una divisa que no deixi rastre en cap país del món. És la mateixa doctrina dels que defensen no pagar impostos. Que ningú no els controli, que ja es controlen ells solets. Els impostos, que els paguin d’altres. Per cert, els youtubers andorrans cobren en bitcoins?

Musk està obrint la veda que arribin molts petits inversors provant d’aconseguir aquests beneficis disparats en un cop de sort. Com més ho facin, més ric serà Musk, que ja era l’home més ric del món –ahir va cedir el ceptre a Jeff Bezos, d’Amazon, per aquest tuit ximple–, o sigui que no li passarà res si no li seguim la veta. Pot permetre’s de sobres ser una mica menys ric i que altres persones siguin una mica menys pobres.

Entre les considerac­ions morals negatives del bitcoin també hi ha l’energètica. La mineria de bitcoin no és com agafar un pic i una pala i posarse a cavar. És posar milions per Safe Food Advocacy Europe que estableix que, en general, els consumidor­s associen el terme natural amb una cosa positiva, relacionad­a amb l’origen, el mínim processat i l’absència d’additius. Tenint en compte que es pot utilitzar aquest concepte lliurement malgrat que el producte contingui additius i sigui un ultraproce­ssat, l’informe conclou que els consumidor­s que compren aquests aliments basen les seves eleccions en supòsits incorrecte­s.

A Espanya el terme natural entès com a lliure de determinad­es substàncie­s o per a aliments processats tampoc està legislat. Es pot emprar natural per designar els iogurts que no porten trossos de fruites ni són de gustos. En conserves està permès etiquetar com a “al natural” les que no porten ni oli ni vinagre. De la mateixa manera, es pot fer servir per destacar que un aliment és “naturalmen­t ric en ferro” o per referir-se a la presència d’“aromes naturals” entre els ingredient­s.

D’altra banda, continua la lluita de les organitzac­ions de productors de lactis vegetals perquè la UE retiri l’esmena 171 de la Política Agrària Comuna, que no només ratifica que els lactis fets a

La criptomone­da serveix per transferir la riquesa dels nous que hi ingressen als que hi van arribar abans

Productors de lactis vegans recullen firmes perquè es pugui dir ‘iogurt’ a l’elaborat a partir de plantes

partir de plantes no es puguin dir “llet de soja” o “formatge vegetal” –prohibició en vigor des del 2017–, sinó que tampoc no poden fer als envasos cap referència que recordi els lactis tradiciona­ls ni poden fer servir termes descriptiu­s com ara “estil iogurt” i “alternativ­a al formatge”. Aquesta esmena tampoc no els autoritza a fer declaracio­ns de salut com “sense lactosa”, “baix en greix” o mencions a les bondats mediambien­tals dels productes vegetals.

ProVeg, una d’aquestes organitzac­ions, ha posat en marxa una campanya per demanar la retirada de l’esmena 171, que fins ahir havia recollit 300.000 adhesions en tota la UE. d’ordinadors a explorar la xarxa per trobar bitcoins perduts per adjudicar-se’ls. Segons el blog de consum energètic del bitcoin de la Universita­t de Cambridge, si la criptomone­da fos un país, seria el número 30 en despesa d’electricit­at. Una mica més que l’Argentina i una mica menys que Noruega. Imagineu-vos què passaria si tota l’activitat econòmica es basés en aquest sistema.

Malgrat que hi hagi qui elogiï el bitcoin com un sistema de divisa tecnològic­a modern, té trets d’un lleig esquema del passat: perquè n’hi hagi uns quants que guanyin molt n’hi ha d’haver molts que guanyin poc o perdin. I, de passada, accelerar el canvi climàtic.

 ?? ROSER VILALLONGA / ARXIU ?? Les etiquetes dels productes alimentari­s poden donar lloc a males eleccions dietètique­s
ROSER VILALLONGA / ARXIU Les etiquetes dels productes alimentari­s poden donar lloc a males eleccions dietètique­s
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain