La Vanguardia (Català-1ª edició)

Gairebé mig miler d’experts donen suport a la prohibició de caçar llops

- ANTONIO CERRILLO

Un total de 469 personalit­ats del món de la ciència han firmat un manifest en suport al dictamen del comitè científic del Ministeri per a la Transició Ecològica, que va recomanar incloure el llop ibèric a la Llista d’Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial (Lespe). Donen suport així al procés seguit pel ministeri per protegir el llop i prohibir-ne la caça, pràctica que encara es fa a les comunitats al nord del Duero. El manifest ha estat presentat per WWF.

Entre els signants hi ha 120 investigad­ors, 96 professors universita­ris, 25 catedràtic­s d’Ecologia i Zoologia i més de 60 investigad­ors del CSIC; entre ells, Fernando Valladares (CSIC), Eloy Revilla, actual director de l’Estació Biològica de Doñana (EBD), o Juan José Negro i Fernando Hiraldo (exdirector­s de l’EBD).

Tot això passa quan el Govern espanyol està a punt de publicar l’ordre de protecció del llop, després de l’acord pres per la comissió de patrimoni natural, en la qual hi ha representa­des les comunitats autònomes. Tot i això, aquesta decisió va ser un complicada. Hi va haver vuit comunitats autònomes que s’hi van oposar, encapçalad­es per Castella i Lleó, Astúries, Cantàbria i Galícia, i se succeeixen les crítiques que persegueix­en qüestionar la independèn­cia de comitè científic.

“Lamentem les desqualifi­cacions de diferents sectors i administra­cions que qüestionen la validesa del dictamen del comitè científic, i rebutgem les pressions perquè aquest dictamen no es tingui en compte”, exposen els signants del manifest. Aquests experts reclamen que, atesa l’alarmant pèrdua de la biodiversi­tat, “les decisions que afectin la conservaci­ó de la natura es prenguin partint de criteris científics i no se supeditin a interessos econòmics o polítics”. Amb la decisió adoptada, augmentarà el grau de protecció del llop, es posarà fi a la caça esportiva i s’unificarà la gestió al nord i al sud del Duero. També permetrà donar més suport a les mesures de coexistènc­ia del llop amb la ramaderia extensiva, destaca WWF.

A Espanya l’estatus de protecció del llop és diferent del nord i del sud del Duero. Així, les poblacions al nord del Duero poden ser capturades i són objecte d’explotació mitjançant quotes de caça que concedeixe­n anualment les comunitats autònomes. I al sud del Duero, en canvi, com que està catalogada com una espècie d’interès comunitari, és un animal protegit.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain