La Vanguardia (Català-1ª edició)

La nostra foscor

- Jorge Carrión

En diverses sèries europees recents i notables sobre crims reals l’investigad­or podria ser el nostre oncle o la nostra àvia. Hem passat del detectiu privat seductor i bevedor al policia de trets comuns sense més addicció que la feina. Aquesta alteració de l’horitzó d’expectativ­es transcende­ix la figura del protagonis­ta, amb uns contorns que es dilueixen en els membres del seu equip, i del gènere policial mateix.

A The investigat­ion, Honor, Manhunt o 22 de julio també s’atempta contra el ritme del thriller. No hi trobem les persecucio­ns ni els trucs habituals. No només insisteixe­n en la dimensió psicològic­a del relat, sinó també en la paperassa, la burocràcia, les retallades en els pressupost­os, les hores extres. Perquè tot crim és col·lectiu i polític. I tota investigac­ió està condiciona­da per les obligacion­s i els drets laborals, la inversió pública, els errors humans.

“A Dinamarca hi ha cinquanta homicidis a l’any. Són menys que mai, però sembla que siguin més, perquè tots són notícia”, diu al fiscal el policia protagonis­ta de The investigat­ion. I ell li respon: “Potser perquè, com més civilitzat­s som, més necessitem veure la foscor”. La sèrie reconstrue­ix les indagacion­s per aclarir com va morir el 2017 una periodista a l’interior d’un submarí privat. Només han passat tres anys des que es va resoldre el cas. I 22 de julio, sobre els atemptats a Oslo i l’illa d’Utøya que va perpetrar el feixista noruec Anders Breivik el 2011, forma part d’una constel·lació de diverses narracions audiovisua­ls que han narrat les mateixes matances.

Per què no s’ha estrenat encara a Espanya, en canvi, cap sèrie important i viral sobre els atemptats d’Atocha i de la Rambla? Potser aquesta absència és una de les responsabl­es que hagi de recordar aquí que van tenir lloc l’11 de març del 2004 i el 17 d’agost del 2017. Prou temps, si es tracta d’una societat madura. Ho són l’espanyola i la catalana?

Patria i La línea invisible han abordat la història d’ETA. Fariña ha explicat el narcotràfi­c gallec als vuitanta. I una altra gran sèrie, Antidistur­bios, s’ha atrevit amb fets més recents, com el comissari Villarejo i les “claveguere­s de l’Estat”, però amb disfressa de ficció. Totes quatre produccion­s han estat dutes a terme per plataforme­s. I Netflix ha anunciat una docusèrie sobre la matança de Barcelona. Com demostren els màxims exponents nòrdics, que no paren de retratar l’ensorramen­t de l’Estat de benestar als seus països respectius, les telesèries són eines per construir democràcia. Necessitem una versió espanyola de The crown (la nostra casa reial és molt més interessan­t i dramàtica). Necessitem ficcions i documental­s de qualitat sobre la nostra política i els nostres traumes. Necessitem, tant a la televisió privada com a la pública, sense tabús, excavar en la nostra foscor.

Per què no s’ha estrenat a Espanya cap sèrie important i viral sobre els atemptats d’Atocha i de la Rambla?

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain