La Vanguardia (Català-1ª edició)

DIVINA CLEOPATRA María Bayo, una Cleòpatra humana

-

L’aventura de María Bayo amb la productora catalana Anexa tira endavant després de Master class, la peça teatral de Terence McNally que van muntar fa tres anys. Ara han volgut fer una peça una mica més centrada en la part musical, que a més serveixi d’homenatge a la mateixa soprano navarresa. I és per això que el dramaturg i director teatral Marc Rosich ha trobat una fórmula híbrida: que Bayo parli de la seva vida a través d’un dels personatge­s que ha cantat més sovint a la seva carrera, el de Cleòpatra. Així incorpora àries del Giulio Cesare de Händel o del de Sartori, o moments de Marc’ Antonio e Cleopatra de Hasse... però també escenes de la Cléopâtre de Massenet, trufades amb peces de Kurt Weill o Astor Piazzolla... com ara “Yo soy María”, de María de Buenos Aires.

“L’espectacle comença imaginantn­os que en aquesta pandèmia María Bayo, posant ordre en les seves coses, ha trobat un casset en què canta Cleòpatra dirigida per René Jacobs. A partir d’aquí estirem el fil i construïm una defensa del personatge”, assegura Rosich. És un personatge sobre el qual, recorda la soprano, “només han escrit homes”. “Tenim una visió molt poc matisada, de manera que cal anar desgranant i veient el que no és cert”, diu Bayo, que ha estat dirigida per grans mestres d’escena, des de Luca Ronconi a Bob Wilson...

“La María, com a dona forta i de caràcter de Pamplona, defensa bé Cleòpatra més enllà dels tòpics de puta dels reis i mestra en pocions d’amor i bellesa. Bayo recupera el personatge intel·ligent i estratega que parlava set llengües, i mentrestan­t ens parla de la seva vida i del que implica ser dona en el món de la lírica, procedint d’un poble com Fitero.

El director musical Dani Espasa ha fet els arranjamen­ts per a tres instrument­s: acordió (en lloc de clavecí i piano), guitarra (que fa de tiorba) i violoncel. De fet, funcionen com a formació de continu barroca.

VENDA D’ENTRADES A entradesde­vanguardia.com

35% DESCOMPTE CLUB VANGUARDIA

 ?? TEATRE POLIORAMA ?? María Bayo durant els assajos de Divina Cleopatra al Poliorama
TEATRE POLIORAMA María Bayo durant els assajos de Divina Cleopatra al Poliorama

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain