La Vanguardia (Català-1ª edició)

Quina cèlebre ballarina va morir escanyada pel seu propi fulard?

-

Allà on anava Isadora Duncan, enlluernav­a. Els escenaris eren seus des del moment que els trepitjava. Considerad­a la creadora de la dansa moderna, ballava sense regles ni posició i solia vestir amb túniques inspirades en l’antiga Grècia. Així doncs, s’allunyava del tradiciona­l tutú i trencava amb els estereotip­s de l’època. Però igual que la seva vida profession­al quasi sempre va anar vent en popa, ja que va acabar creant escoles de ball en diversos països europeus, al terreny personal era més aviat dissortada. La més gran de les seves penes va arribar amb la mort dels seus fills, Deirdre i Patrick, en un accident de cotxe després de fallar els frens del vehicle.

Però si hi ha un esdevenime­nt tràgic amb què s’acabi associant la Isadora no és cap més que el de la seva pròpia mort. Va passar a Niça, a la Costa Blava, el 14 de setembre del 1927. La Isadora havia fet 50 anys i amb prou feines li quedaven diners. Aquella nit, un cotxe, un Amilcar CGSS, la va passar a buscar. El conduïa el jove italià Benoît Falchetto. Explica la llegenda que abans de pujar-hi la ballarina es va acomiadar dels seus amics amb les paraules: “Adeu, amics meus, me’n vaig a l’amor!”. No va tornar mai més. Duncan anava vestida de vermell, amb un llarguíssi­m fulard de seda del mateix color envoltant-li el coll. És una escena que s’ha recreat al cinema alguna vegada. El que no podia imaginar és que va ser el mateix glamur el que la va matar.

Falchetto va recórrer uns quants metres però va acabar frenant, alertat pels crits tant de la seva acompanyan­t com de diversos vianants. El llarg mocador de la ballarina s’havia enganxat en una de les rodes posteriors del cotxe i la va escanyar. Va morir gairebé a l’instant. / Lara Gómez Ruiz

 ?? BETTMANN / GETTY ?? Isadora Duncan
BETTMANN / GETTY Isadora Duncan

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain