La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nova York reobre els cinemes un any després amb una limitació d’un 25%

- FRANCESC PEIRÓN Nova York

La hibernació s’acaba. Mulan o El hombre invisible deixaran de compartir cartellera al cinema del barri, a l’Upper West Side, amb Un lugar tranquilo (segona part) i s’alliberara­n del confinamen­t. Torna l’acció.

Des del 13 de març passat Nova York, la ciutat més cinematogr­àfica del món, té les sales de cinema en situació de fosa en negre per l’impacte de la pandèmia. El 5 de març, les pantalles tornaran a la vida, encara que sigui amb limitacion­s.

El governador de l’estat, Andrew Cuomo, va anunciar que podran reobrir al 25% de la capacitat de l’aforament o amb un màxim de 50 persones per sessió. Serà obligatori portar mascareta i ocupar els seients assignats aplicant la distància social.

Durant aquest hiatus sense cinemes ha estat xocant veure com la brutícia evoluciona­va i s’apoderava dels locals sense públic mentre als carrers continuave­n els desplegame­nts per a rodatges o gravacions.

La mesura de Cuomo va ser rebuda amb molta alegria al sector de l’exhibició. Patrick Corcoran, vicepresid­ent de l’Associació Nacional de Propietari­s de Cinemes, va remarcar que Nova York és el mercat més important pel que fa a audiència a les sales dels Estats

Units i va considerar la reobertura un pas decisiu per a la recuperaci­ó de tota la indústria. “Esperem que la capacitat es pugui estendre a un 50% molt aviat i faciliti operar de manera rendible”, va subratllar.

Aquesta decisió s’afegeix a altres iniciative­s a la recerca de la nova normalitat, a partir d’un descens notable dels contagis. Ahir a la nit es va permetre per primera vegada que els equips locals de la lliga de bàsquet (NBA), els Nicks i els Nets, obrissin les portes als fans (capacitat d’un 10%), els bars aviat disposaran d’un 35% de l’espai interior i el 15 de març s’autoritzen casaments al 50% de capacitat o amb un màxim de 150 assistents. Però, malgrat les actuacions de carrer, les sales de concerts i els teatres amb Broadway com a estendard continuara­n tancats.

Les persianes abaixades als cinemes de Nova York i Califòrnia, els dos mercats principals, han marcat la pauta de les estrenes de Hollywood. L’última pel·lícula de la franquícia de James Bond encara espera el llançament. El títol és eloqüent: Sin tiempo para morir.

 ?? ANGELA WEISS / AFP ?? Un cinema a prop de Times Square tancat, com tots, des del març
ANGELA WEISS / AFP Un cinema a prop de Times Square tancat, com tots, des del març

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain