La Vanguardia (Català-1ª edició)

La covid venç Gresini

El bicampió i ‘team manager’ mor després de dos mesos de lluita contra el virus

- MOTOCICLIS­ME TONI LÓPEZ JORDÀ DOL AL MUNDIAL DE MOTOGP

Fausto Gresini, que el 23 de gener feia 60 anys a l’hospital, no veurà engegar les motos de les seves tres estructure­s del Mundial de MotoGP. El team manager italià, antic bicampió del món de 125cc (el 1985 i el 1987), va morir ahir a Bolonya després de dos mesos lluitant contra les complicaci­ons de salut causades per la covid. Gresini estava ingressat a l’hospital Maggiore Carlo Alberto Pizzardi de Bolonya des del 30 de desembre, i en “estat crític” des de dijous per “insuficièn­cia respiratòr­ia greu”.

El seu equip, el Gresini Racing, va informar de la defunció del team manager ahir al matí. “La notícia que no hauríem volgut donar mai, i que desafortun­adament estem obligats a compartir: després de dos mesos lluitant contra la covid, Fausto Gresini ha mort, pocs dies després de fer-ne 60”, indicava en un comunicat, on s’expressava el condol a la família de l’italià, la seva dona Nadia, i els seus quatre fills, Lorenzo, Luca, Alice i Agnese.

Immediatam­ent es van succeir les mostres d’afecte a l’expilot i home de les motos, que va competir al Mundial durant 12 temporades (1983-1994), sempre en 125cc. “Estic content del que vaig fer com a pilot, podria haver fet més però va ser una bona experiènci­a”, recordava en una entrevista el 2017 sobre el seu palmarès, en què van destacar els títols del 1985 i el 1987, dos subcampion­ats (1991 i 1992) i 21 victòries que el mantenen com el 5è de la classe petita.

Tot i això, Gresini va destacar també, i sobretot, com a cap d’equip, com a facilitado­r de les carreres profession­als de joves pilots, primer com a coach de Loris

En 24 temporades, des que va fundar el Team Gresini, 60 pilots i 4 campions van passar pels seus equips

Capirossi i a partir del 1997 creant la seva estructura pròpia, el Gresini Racing, que va tenir primer Alex Barros en 500cc i el 1999 Capirossi en 250cc. Van ser els seus primers deixebles d’una interminab­le llista amb uns 60 pilots en 24 temporades, en què va ampliar la seva estructura amb equips en les tres categories. Per les seves mans hi van passar quatre campions del món, el malaguanya­t Daijiro Kato (2001), Toni Elias (2010), Jorge Martín (2018) i Matteo Ferrari (en MotoE, 2019), i nombrosíss­ims grans pilots com Alzamora, Gibernau, Edwards, Melandri, De Angelis, Bautista,

Bradl o el desaparegu­t Marco Simoncelli (2011).

Actualment Gresini dirigia tres equips, l’Aprilia Racing Team Gresini amb Aleix Espargaró i Lorenzo Savadori; el Federal Oil Gresini Moto2 amb Nicolò Bulega i Fabio Di Giannanton­io; i l’Indonesian Racing Team Gresini de Moto3 amb els catalans Jeremy Alcoba i Gabri Rodrigo (de passaport argentí). Els dos equips petits es presentave­n la setmana passada.

L’homenatge de Jorge Martín va ser un dels més emotius de la família del pàdoc: “Quin dolor...! En Fausto em va donar l’oportunita­t de tenir una moto competitiv­a i de demostrar coses quan ningú no em volia, em va ensenyar la seva passió per la moto i que humà que podia ser un propietari d’un equip. Gràcies, Fausto. Et duré sempre amb mi a la moto. Descansa en pau, amic meu”, piulava el pilot madrileny.

Per la seva part, Carmelo Ezpeleta, director executiu de Dorna, expressava la seva “profunda tristesa per la pèrdua d’en Fausto; era un molt bon amic i m’agradava molt. Vaig tenir la sort de poder parlar amb ell quan era a l’hospital”, va dir acomiadant-se de l’italià el patró de MotoGP.

 ?? MOTOGP.COM ?? Fausto Gresini era director d’equip des del 1997, quan es va iniciar amb Alex Barros en 500cc
MOTOGP.COM Fausto Gresini era director d’equip des del 1997, quan es va iniciar amb Alex Barros en 500cc

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain