La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Agència Tributària reconeix un dèficit de plantilla del 20%

L’organisme té com a objectiu arribar als 30.000 efectius

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

El director general de l’Agència Tributària, Jesús Gascón, va assenyalar ahir al Congrés dels Diputats que l’organisme està arrossegan­t en els últims anys un dèficit de plantilla de prop del 20%, si es compara amb les grans economies europees com França o Alemanya. Gascón va explicar a més davant la comissió parlamentà­ria d’Hisenda que, després de baixar fins als 25.000 efectius, l’objectiu per a aquest 2021 és tornar a disposar de 27.000 funcionari­s.

En aquest procés “llarg”, vinculat a un accés que requereix temps, la fita és “acostar-nos” als 28.000 treballado­rs l’any vinent, va resumir, nivell que tenia l’Agència Tributària fa una dècada. El director general va destacar que a mitjà termini esperen assolir els 30.000 efectius. “i a partir d’allà cal aturar-se i mirar”, va assegurar després de recordar que van incorporan­t la tecnologia a la tasca inspectora. En tot cas, Gascón va aclarir que continuara­n convocant oferta pública perquè l’actual plantilla està molt envellida. “No detecto que ens sobri gent, en absolut”. El responsabl­e de l’Agència Tributària va afegir que, més enllà de les dimensions dels recursos humans disponible­s, estan buscant perfils que permetin una especialit­zació més gran i que estiguin familiarit­zats amb el món digital.

Sobre les principals novetats del pla anual de control tributari, va avançar que l’aplicació de l’Agència Tributària permetrà d’aquí uns mesos pagar els deutes amb el fisc, així com sol·licitar ajornament­s. “Es podrà fer amb un clic, sense necessitat d’omplir un formulari”. Aquest és un nou pas, després que el 2018 creessin una app per poder fer la declaració de la renda. Actualment, més de dos milions de ciutadans tenen descarrega­da l’aplicació. Gascón va explicar també que han decidit unificar els serveis als contribuen­ts en un nou web que esperen estrenar aquest estiu.

Pel que fa al control tributari a les empreses, el director general va destacar que aquest any, enmig de la crisi de la covid, continuara­n vigilants les bases imposables negatives i els crèdits fiscals declarats. “Cal controlar que són reals per evitar que es converteix­in en menors ingressos tributaris”, va assegurar, alhora que confirmava que en aquest procés també estan utilitzant el big data.

Gascon va entrar en el debat sobre l’economia submergida i en concret en com es quantifica. Així, va precisar que una part de l’activitat que està fora del radar d’Hisenda no pot ser regularitz­able (pel seu origen il·lícit, per tractar-se d’activitats de subsistènc­ia”). Així mateix, va indicar que des de fa temps s’està analitzant la denominada “fractura digital” a Europa, una anàlisi centrada fins ara en l’IVA, però que ja han acordat estendre a altres figures impositive­s. El director general va explicar que Espanya presenta un “incomplime­nt del 6%, mentre que la mitjana europea està en l’11,1%”. A més, va ressaltar que el registre d’Espanya “està per sota de França, amb un 7,1%, i del Regne Unit, que presenta un 12,2%”. De totes maneres, no va tenir objecció a posar algunes pegues metodològi­ques a l’anàlisi, però va manifestar la conveniènc­ia d’efectuar estudis comparatiu­s a escala europea.

Finalment, el responsabl­e de l’Agència Tributària va defensar la importànci­a que hi hagi un consens internacio­nal –almenys, en l’àmbit de la UE– per designar a partir de quins criteris s’ha de considerar un territori com a paradís fiscal pel fet d’oferir una baixa tributació.

Aquest any, l’aplicació del fisc permetrà pagar deutes tributaris o sol·licitar ajornament­s

 ?? EP ?? El director general de l’Agència Tributària, Jesús Gascón, ahir al Congrés dels Diputats
EP El director general de l’Agència Tributària, Jesús Gascón, ahir al Congrés dels Diputats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain