La Vanguardia (Català-1ª edició)

La caiguda d’Abengoa provoca una guerra política i la CNMV apareix

El Govern central es renta les mans i acusa la Junta d’Andalusia de la fallida

- LALO AGUSTINA

La presentaci­ó del concurs de creditors d’Abengoa dilluns passat després del fracàs del pla de reestructu­ració que es va donar per tancat a començamen­ts d’agost del 2020 ha obert la caixa dels trons. Ahir, el drama empresaria­l, que afecta milers de petits accioniste­s i uns 14.000 empleats –3.000 d’ells, a Espanya–, va donar pas a la guerra política amb una espiral de declaracio­ns entre el Govern central i la Junta d’Andalusia per culpar-se mútuament de la segona fallida de la història d’Espanya, després de la de Martinsa Fadesa. El deute consolidat d’Abengoa s’acosta als 6.000 milions.

María Jesús Montero, portaveu de l’Executiu central, va dir ahir després del Consell de Ministres que el Govern ha estat a l’altura en aquesta crisi, com mostra la seva resposta afirmativa a cooperar amb el pla de reestructu­ració facilitant la injecció en l’empresa de fins a 400 milions per mitjà de l’ICO i Cesce. En canvi, Montero va acusar la banca i la Junta d’Andalusia, els quals, segons va dir, “han d’explicar per què no han estat en el mateix grau de compromís”.

A la capital sevillana, Juan Manuel Moreno, president de la Junta, es va defensar amb dades. “Si es parla de 6.000 milions de desquadram­ent en els comptes d’Abengoa (sic), els 20 milions sol·licitats a la Junta i que no podem donar per la normativa no haurien contribuït pràcticame­nt en res a poder millorar la situació de l’empresa”, va explicar Moreno.

Ni tan sols aquestes xifres no estan contrastad­es. Abengoa va presentar els seus comptes consolidat­s del 2019... la setmana passada. Reflectien un desfasamen­t patrimonia­l –fons propis negatius– de 4.760 milions, però els comptes són paper mullat perquè no estan auditats. Oficiosame­nt, el retard en la formulació dels estats comptables es deu a l’embús en el pla de viabilitat. En no estar aprovat, cal fer un acte de fe i confiar en la seva aprovació, cosa que implica que Abengoa pot seguir les normes comptables d’empresa en funcioname­nt o, al contrari, dubtar de tot i valorar els actius com els d’una companyia que va a la liquidació. Ahir, per fi, la CNMV, que té suspesa la cotització d’Abengoa des del juliol, va anunciar un expedient sancionado­r per una infracció molt greu a l’empresa i el seu consell d’administra­ció del 2020, el presidit per Gonzalo Urquijo. Ja és molt tard. Abengoa està sentenciad­a i ara només queda l’opció de liquidar-la i donar viabilitat a les seves filials amb altres socis.

La companyia no té auditats els comptes del 2019 i fa més de set mesos que està suspesa la cotització en borsa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain