La Vanguardia (Català-1ª edició)

Uriach adquireix la firma farmacèuti­ca alemanya Sidroga

- BLANCA GISPERT

L’empresa farmacèuti­ca Uriach segueix l’ expansió internacio­nal a través de la compra de laboratori­s. El conseller delegat, Oriol Segarra, va anunciar ahir l’adquisició de la companyia alemanya Sidroga. Tot i que el preu és confidenci­al, el directiu va assegurar que es tracta de la compra més gran de la història de la companyia, fundada el 1838 per la família Uriach.

Sidroga és una empresa de mida mitjana. Factura uns 60 milions, ocupa 150 persones i té dos centres productius que proveeixen el mercat alemany, suís i austríac. D’aquesta manera, Uriach amplia la seva presència a Europa ja que fins ara operava a Espanya, Portugal, Itàlia, Romania i Grècia. Així mateix, l’adquisició reforça la seva posició en el segment d’autocura. Sidroga té una extensa línia comercial de productes de fitoteràpi­a, tes medicinals i altres fàrmacs naturals procedents d’aigües i sals termals. Com Uriach a Catalunya, Sidroga és una empresa amb molta trajectòri­a a Alemanya. Va ser fundada l’any 1858 a la petita localitat de Bad Ems, famosa per les seves aigües termals a l’oest del país. En els últims anys, la companyia estava en mans del vehicle familiar Strüngmann (un dels accioniste­s de BioNTech), a qui Uriach ha comprat el 100% de la propietat a través de recursos propis i una petita part de deute bancari.

Segarra va explicar que l’objectiu de la compra és crear sinergies entre els diferents mercats on opera i vendre productes de les dues companyies a tots els països. L’empresa ja va dur a terme aquesta estratègia després de la compra de tres empreses italianes –Progine, Ar Fitofarma i Laborest–

en els darrers anys. En roda de premsa, Segarra va reconèixer que l’assignatur­a pendent és França, on vol entrar amb la compra d’un altre laboratori el 2022 o el 2023, o fins i tot abans si en sorgeix l’oportunita­t.

Ahir, el laboratori català també va presentar els resultats financers del 2020. Les dades mostren que la crisi de la pandèmia ha frenat el creixement a doble dígit que registrava en els últims anys. La facturació va ser de 240 milions, un 5% més, mentre que l’ebitda (benefici brut) va assolir els 48 milions, un 5% més. Segarra va explicar que han caigut les vendes de medicament­s estrella com la Biodramina

L’empresa familiar catalana frena el creixement per la pandèmia i factura 240 milions, un 5% més

(a causa del fre de la mobilitat), però han crescut altres segments relacionat­s amb el son i l’estrès, en què Uriach té presència amb la marca Aquilea. El 68% de la facturació procedeix de la divisió de productes d’autocura, que ha crescut un 17% en un any. La resta es va generar a través de la producció de medicament­s genèrics per a tercers. Segarra es va mostrar satisfet amb els resultats i va dir que assolirà l’objectiu dels 300 milions d’ingressos el 2022.

La plantilla ascendeix al miler de persones. L’empresa té dues grans plantes a la província de Barcelona (a les quals se sumen ara les dues petites plantes d’Alemanya). Produeix el 70% dels seus medicament­s i subcontrac­ta la resta a tercers fabricants.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain