La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biden aixeca el vel saudita

Els EUA publicaran l’informe que implica Salman en la mort de Khashoggi

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

Els detalls es desconeixe­n però, a hores d’ara, la conclusió de l’informe de la CIA sobre l’assassinat del dissident saudita Jamal Khashoggi l’octubre del 2018 no sorprendrà ningú. La teoria que diversos agents saudites que actuaven per lliure van posar fi a la vida del dissident quan visitava el consolat del seu país a Istanbul mai no ha tingut credibilit­at fora de Riad.

La incògnita, davant la seva imminent publicació, és fins on arribaran els canvis que com a conseqüènc­ia de les revelacion­s contingude­s a l’informe hi haurà en les relacions entre la Casa Blanca de Joe Biden i Riad.

Tal com va prometre durant la campanya electoral, el president dels Estats Units ha donat llum verda a la difusió de l’informe dels serveis d’intel·ligència dels Estats Units que implica el príncep hereu, Muhammad bin Salman, de 35 anys, en la truculenta mort de Khashoggi.

El seu cadàver no ha estat mai trobat, però ha quedat demostrat que agents saudites van escanyar el periodista, van desmembrar el cos i es van desfer de les restes mortals.

La trucada de cortesia feta ahir a la nit per Biden al rei Salman bin Abdulaziz al-Saud (85 anys), per parlar d’aquest i altres assumptes, va aclarir l’últim tràmit necessari previ a la publicació del document, que havia de veure la llum en qualsevol moment. A diferència de l’anterior administra­ció, Biden planeja tenir un sol interlocut­or amb Riad, el rei. L’expresiden­t Donald Trump, en canvi, va conversar freqüentme­nt amb el seu hereu i va confiar la relació bilateral a l’amistat conreada amb ell pel seu gendre, Jared Kushner.

Trump va tenir a les seves mans l’informe de la CIA però no va considerar que hagués de portar a canvis en les relacions amb l’Aràbia Saudita, amb el Govern de la qual negociava sucosos acords de venda d’armes.

“Li vaig salvar el cul”, “vaig aconseguir que el Congrés el deixés en pau”, es va vantar l’expresiden­t en una entrevista amb Bob Woodward. Quan aquest li va preguntar si creia que Salman estava involucrat en la mort del dissident –i exportaveu del règim saudita– va contestar que no. “Ell diu que no ho va fer”, va argumentar.

Durant la campanya electoral, Biden no va dubtar a implicar el jove príncep i governant de facto del país en l’assassinat de Khashoggi, que en el moment de la seva mort vivia a Virgínia (EUA) i treballava com a columnista per a The Washington Post. “Pagaran el preu”, va assegurar el 2019 el llavors candidat, que va prometre deixar enrere els homenatges de Trump per tractar Riad com el regne “pària” que són als ulls del món pels atacs als drets humans. “Les seves opinions no han canviat”, va reiterar aquesta setmana la secretària

CONTRAST AMB TRUMP El demòcrata va dir en campanya que el regne saudita era un “pària” i que els ho faria “pagar”

DRETS HUMANS L’organitzac­ió creada pel dissident reclama a la Casa Blanca que no sigui “còmplice” de Riad

de premsa de la Casa Blanca, Jen Psaki.

Biden vol aixecar el vel saudita i redefinir les relacions amb el país àrab per deixar de tancar els ulls davant les violacions dels drets humans. Amb l’aplaudimen­t del Congrés, incloses les files republican­es, el president ja ha posat fi al suport militar de Washington a Riad en la guerra del Iemen i ha ordenat al Departamen­t d’Estat una revisió de la seva política cap al país que podria trigar uns mesos.

La Casa Blanca vol “recalibrar” les relacions dels Estats Units amb els saudites, i el dubte és fins on està disposat a arribar. La Casa Blanca només ha avançat que hi ha “diverses opcions a sobre de la taula”.

L’organitzac­ió Democracy for the Arab World Now (Dawn), creada per Khashoggi l’any 2018 per promociona­r la democràcia al món àrab, li reclama que imposi a Bin Salman exactament les mateixes sancions que es van adoptar contra el grup de persones oficialmen­t implicat en l’assassinat.

El càstig, aprovat sota pressió del Congrés per Trump, va consistir en la congelació d’actius financers i el veto d’entrada en territori dels Estats Units a 17 persones, una reprimenda que en cas d’estendre’s al príncep hereu augmentari­a la pressió sobre el rei saudita per reconsider­ar els seus plans successori­s. No sembla, tot i això, que Biden vulgui involucrar-se fins aquest punt.

“Els Estats Units no tenen el poder per transforma­r la política in

 ?? PRADEEP DAMBARAGE / EP ?? Manifestac­ió contra el règim saudita dimecres passat a Sri Lanka exigint justícia per a Kashoggi
PRADEEP DAMBARAGE / EP Manifestac­ió contra el règim saudita dimecres passat a Sri Lanka exigint justícia per a Kashoggi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain