La Vanguardia (Català-1ª edició)

Europa prepara passaports digitals de vacunació per viatjar a l’estiu

La Comissió Europa té tres mesos per preparar la base tècnica

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

Europa prepara passaports digitals de vacunació per a l’estiu que serviran per facilitar la mobilitat interrompu­da per la pandèmia. Era una repetida petició dels països del sud, Espanya inclosa, ansiosos per recuperar el turisme, que pressionav­en per aconseguir un document que facilités la lliure circulació.

Queden encara per determinar molts elements, tant des del punt de vista tècnic com des del punt de vista polític. Queda especialme­nt oberta una gran pregunta: per a què es podran utilitzar exactament aquests passaports?

La primera que va anunciar l’acord va ser la cancellera alemanya, Angela Merkel. “Tothom està d’acord que necessitem un certificat de vacunació digital”, va dir la cancellera a l’acabar la videoconfe­rència dels 27 caps de govern de la UE.

Una vegada acordat el principi, ara la Comissió Europea té tres mesos de temps per elaborar la base tècnica per aconseguir que un passaport digital d’aquest tipus serà operatiu i comú a tots els països membres de la Unió Europa. En principi, hauria d’incloure tant els vacunats, com els que s’hagin fet una prova PCR, i els que siguin immunes per haver passat la malaltia i haver desenvolup­at anticossos.

Per tenir-ho tot a punt per a l’estiu, caldrà accelerar. “Els Estats membres hauran d’avançar ràpid amb l’aplicació si volem tenir aquest certificat per a l’estiu. Més enllà d’acordar els principis i la tecnologia, s’ha d’assegurar un desenvolup­ament ràpid del sistema sanitari i del fronterer”, va dir la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que va afegir que caldrà crear estàndards comuns, com es va fer anteriorme­nt amb les aplicacion­s del rastreig del coronaviru­s, i assegurar que sigui plenament operatiu entre els diferents països.

Un altre element pendent és que no es disposa encara de la confirmaci­ó científica que una persona vacunada ja no transmet la covid. Tot i això, Von der Leyen va assenyalar que les dades recollides a Israel, el país del món on més percentatg­e de població està vacunat, semblen indicar que les persones vacunades no transmeten el virus.

Un dels factors que ha afegit pressió als Vint-i-set per prendre

Queda pendent la decisió sobre quin ús es donarà a aquests certificat­s una vegada estiguin operatius

la decisió ha estat el temor de no quedar suplantats per la iniciativa privada. Que no fossin Google i Apple, que ja tenen projectes en marxa en aquest sentit, els que posessin en marxa un passaport digital que acabés guanyant terreny i imposant-se. Per això, millor prendre la iniciativa per controlar el procés.

Serà en el consell europeu de març, aquest presencial, quan s’intentarà consensuar la decisió política i establir quins usos es poden donar al certificat de vacunació. Hi ha temors que no sigui un factor de discrimina­ció, i també es vol evitar que no es converteix­i en l’únic element que permeti la mobilitat.

Fins ahir, les reticèncie­s eren considerab­les a molts països europeus, França especialme­nt, que assenyalav­en el risc de discrimina­ció com un dels riscos de posar en marxa aquests passaports de vacunació.

El president espanyol, Pedro Sánchez, un dels defensors d’aquests certificat­s, va manifestar durant la reunió que són una eina vàlida i útil, i que cal desenvolup­ar-los de manera conjunta per evitar que cada país elabori la seva pròpia formula, i alhora assegurar la protecció de les dades personals.

 ?? LUKASZ SOKOL / BLOOMBERG ?? Preparant una dosi de vacuna Pfizer ahir a Varsòvia
LUKASZ SOKOL / BLOOMBERG Preparant una dosi de vacuna Pfizer ahir a Varsòvia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain