La Vanguardia (Català-1ª edició)

El pla de Biden de tornar al pacte nuclear amb l’Iran inquieta els rivals

-

terna de l’Aràbia Saudita, però tenim l’obligació de no ser còmplices dels terribles abusos que allà tenen lloc”, afirma Peter Beinart, director de comunicaci­ons de Dawn. Encara que no creu que Biden faci un gir radical, destaca que els Estats Units són ara molt més independen­ts que abans des del punt de vista energètic i busca estar menys implicat en el Pròxim

Orient que abans per, en canvi abocar-se més a Àsia. “Aquests dos factors fan que allunyar-se de l’Aràbia Saudita sigui possible”, conclou Beinart.

En una tribuna de premsa, el professor Abdullah Alaoudh, resident a Washington i fill d’un clergue condemnat a mort per Riad,reclamava aquesta setmana a Biden que adopti sancions específiqu­es contra el règim saudita i pressioni les autoritats per aixecar la prohibició de sortir del país a què s’enfronten molts dissidents.

Encara que les crítiques de Biden a la sentència contra Loujain al-Hathloul, detinguda per conduir un cotxe, van empènyer el règim saudita a excarcerar-la després de 1.001 dies, la dona “no és en absolut lliure”, recalca Alaoudh. L’activista estarà en règim de llibertat condiciona­l durant tres anys i no podrà sortir del país abans de cinc.

Pressionan­t Riad perquè elimini aquestes restriccio­ns, un instrument de pressió i intimidaci­ó “utilitzat pel príncep” contra els dissidents i les seves famílies, Biden “diria als saudites i al món que els EUA estan del costat de la societat civil i que han deixat enrere la política de Trump d’abraçar els dèspotes”, afirma en un article conjunt amb Michael Eisner, exadvocat del Departamen­t d’Estat i assessor de Dawn.

La ruptura de relacions no està en qualsevol cas sobre la taula. El tauler de l’Orient Mitjà ha estat redibuixat en els últims mesos pels anomenats acords d’Abraham impulsats per Trump a la regió entre diversos països àrabs i Israel amb el suport en l’ombra de Riad.

Biden ha dit que mantindrà el seu suport a aquests pactes, però també que vol tornar a l’acord nuclear del 2015 amb l’Iran, una estratègia mal rebuda tant per l’Estat hebreu com per l’Aràbia Saudita, que compartien l’estratègia de confrontac­ió de Trump.

Abans de la conversa entre Biden i el rei saudita, la Casa Blanca havia llançar ahir un missatge de tranquil·litat sobre la seguretat de la regió: “Hi ha àrees sobre les quals expressare­m preocupaci­ó i deixarem la porta oberta a demanar responsabi­litats”, però també hi ha altres terrenys “en els quals continuare­m treballant ateses les amenaces a què s’enfronten a la regió”, va assegurar Psaki.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain