La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Xina nega haver forçat enviats dels Estats Units a fer-se un test anal

El país surt al pas de les informacio­ns difoses per mitjans nord-americans

- ISMAEL ARANA Hong Kong. Correspons­al

No ha estat el comerç, Taiwan ni el tracte a les empreses tecnològiq­ues. L’última, i inesperada, fricció entre la Xina i els Estats Units ha tingut com a protagonis­ta les proves anals per a la detecció de la covid que Pequín va posar en marxa fa unes setmanes.

Després que Vice.com, un mitjà digital dels Estats Units, publiqués que la Xina va obligar a sotmetre’s a aquesta classe de tests diversos diplomàtic­s nord-americans, la Xina va negar ahir que això fos cert. “Ho he contrastat amb els meus companys. Fins on jo sé, la Xina no ha exigit mai a diplomàtic­s dels Estats Units que se sotmetin a preses de mostres anals”, va afirmar davant la premsa el portaveu del Ministeri d’Afers Exteriors, Zhao Lijian.

La notícia publicada per Vice.com

i difosa més tard per The Washington Post, assegura que, després de tenir coneixemen­t del que havia passat amb alguns dels seus treballado­rs, el Departamen­t d’Estat va protestar davant el Ministeri d’Exteriors xinès, i que aquests van contestar que havia estat “un error”, ja que el personal diplomàtic està exempt de sotmetre’s a aquesta prova.

Segons aquest mitjà digital, un portaveu del Departamen­t d’Estat els va explicar que han instruït el seu personal “perquè rebutgi aquesta prova si se’ls demana, com es va fer en el passat”. Més tard, en un e-mail enviat a Reuters, el departamen­t va assegurar estar “compromès a garantir la seguretat dels diplomàtic­s dels Estats Units i les seves famílies, preservant-ne alhora la dignitat”.

En els dies previs a l’inici de les vacances de l’Any Nou Lunar, dates en les quals es registren milions de desplaçame­nts al país asiàtic, algunes ciutats xineses van començar a fer servir aquests tests per detectar el coronaviru­s, encara que només en grups de risc molt específics.

A ciutats com Pequín o Qingdao, a la província oriental de Shandong, es requereix a les persones

Pequín considera que és la prova més segura per detectar la covid, però només la fa servir en col·lectius concrets

arribades des de l’estranger que se sotmetin a aquests frotis anals abans de completar els períodes de quarantena.

En altres ciutats com Yangzhou, situada a la província de Jiangsu, també han adoptat aquest mètode de monitoratg­e de l’estat de salut dels treballado­rs a les cadenes de fred alimentàri­es. La Xina defensa la versió que el coronaviru­s va poder entrar al país a través de productes congelats procedents de l’exterior. L’OMS i especialis­tes en la malaltia consideren que és una hipòtesi inversembl­ant.

Experts com Li Tongzeng, metge especialit­zat en malalties respiratòr­ies a Pequín, creuen que aquest tipus de proves poden ajudar a prevenir infeccions, ja que els rastres del virus a les mostres del tracte digestiu inferior podrien ser perceptibl­es durant més temps que les obtingudes en el tracte respirator­i. Tot i així, els especialis­tes sanitaris van deixar clar des d’un inici que no són factibles per a campanyes massives de test, sinó tan sols per a alguns grups específics.

El nou protocol va començar a utilitzar-se quan el país registrava un rebrot en algunes localitats del nord-est, que van aturar amb la tradiciona­l recepta de tests massius i restriccio­ns al moviment.

 ?? ANDY WONG / AP ?? La Xina i els Estats Units es troben en un dels moments més baixos de les seves relacions
ANDY WONG / AP La Xina i els Estats Units es troben en un dels moments més baixos de les seves relacions

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain