La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els Estats Units tanquen una època i reobren el país a la immigració legal

Reflota la crisi perquè centenars de menors travessen la frontera sense companyia

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Les paraules importen. El que en l’administra­ció Trump eren “estrangers il·legals”, en la de Biden són “no-ciutadans”.

A més de modificar el lèxic, Joe Biden ha pres la iniciativa per desmantell­ar bona part, i part essencial, de la doctrina trumpista. El president dels Estats Units ha reobert el país a la immigració legal, la que venia sense saltar-se fronteres, o murs, i de qualificac­ió superior.

Biden va firmar una ordre en la qual torna a autoritzar la concessió de green cards (residència permanent) i anul·la la prohibició que va fixar el seu antecessor. Trump va adoptar aquesta determinac­ió, la primavera passada, amb l’excusa de protegir els llocs de treball dels nord-americans durant el període de la pandèmia.

En realitat, molts van interpreta­r que Trump es va servir de la crisi sanitària per atacar el flux d’immigrants que passava per la finestreta oficial, al considerar que no atreia precisamen­t noruecs, model blanc i occidental al qual va confessar que aspirava.

El temps ha demostrat, i ho ha subratllat The Wall Street Journal, gens sospitós de ser antiTrump, i no pas pocs experts, que aquesta prohibició va perjudicar diversos sectors econòmics.

S’ha evidenciat que els nordameric­ans no volen, o no tenen capacitat, per fer tasques que exerceixen “els altres”.

Al seu memoràndum, Biden afirma que aquest veto “no va respondre a l’interès dels Estats Units”. “Al contrari”, remarca. “Perjudica els Estats Units, fins i tot a l’impedir que certs membres de famílies de ciutadans i residents permanents s’uneixin a les seves famílies”, recalca.

“També danya indústries dels EUA que utilitzen el talent de tothom”, reitera. Insisteix que la revocació, en benefici dels sol·licitants de targetes verdes, “no va en detriment dels interessos nacionals”. En aquest cop de ploma, el president Biden va esmenar dues ordres més de Trump: la disposició que va convertir Nova York,

Seattle, Portland (Oregon) i Washington D.C. en ciutats anarquiste­s, i la que obligava que s’apliquessi­n cànons arquitectò­nics clàssics en la construcci­ó d’edificis federals.

Tot aquests elements de ruptuAques­ta ra amb una època no impedeixen que l’ombra del passat es projecti en el present. La possible amnistia als onze milions d’indocument­ats al país, una de les propostes de Biden, sorgeix com un element de ruptura entre els bàndols polítics o dins dels mateixos demòcrates.

A tot això, s’hi suma que aquesta última setmana s’ha incrementa­t el nombre de menors sense acompanyan­ts que arriben a través de Mèxic. Fins dimarts, prop d’un miler es trobava en custòdia de la guàrdia fronterera.

Tots es trobaven en espera de ser traslladat­s a refugis supervisat­s pel Departamen­t de Salut i Serveis Humans.

La portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, va reconèixer que alguns d’aquests menors han estat en condicions de detenció per sobre de les 72 hores legals.

circumstàn­cia de col·lapse, en part atribuïda a les inclemènci­es meteorològ­iques de fa uns dies, ha portat el que per a molts progressis­tes era inimaginab­le. L’Administra­ció Biden ha reobert la instal·lació que Trump va crear per mantenir detinguts aquests adolescent­s a Carrizo Springs (Texas).

Existeix una diferència. Aquesta vegada els menors arriben sols. Durant el mandat Trump els separaven dels seus pares, en aplicació de la política de “tolerància zero”, i uns 500 continuen sense esbrinar on són els seus progenitor­s.

L’arquitecte d’aquesta política cruel, Stephen Miller, va acudir a la cadena Fox per criticar la reobertura de Biden i qualificar d’“inhumana” la decisió de no expulsar immediatam­ent aquests nens.

L’Administra­ció Biden fa servir unes instal·lacions que l’antecessor va utilitzar per tancar menors

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain