La Vanguardia (Català-1ª edició)

El fiscal de Manhattan rep els papers de Trump

- CORRESPONS­AL Nova York

El 25 de febrer del 2021 potser no és altra cosa que un dia més, sense rellevànci­a històrica. Però també podria ser una data per recordar com el principi del final de Donald Trump.

L’expresiden­t va trencar la tradició dels antecessor­s i va mantenir la política d’ocultar les seves declaracio­ns d’Hisenda. Fins aquest dijous, quan el fiscal del districte de Manhattan, Cyrus Vance, va rebre “milions de pàgines” que despullen Trump.

Les seves finances ja no seran un secret, almenys per als investigad­ors d’un cas sobre els negocis de l’expresiden­t, que va començar per la indagació del pagament per silenciar una actriu porno i examant. El fiscal va rebre el material després que el Tribunal Suprem rebutgés dilluns passat l’últim intent de Trump per mantenir l’escut.

Malgrat que l’Alt Tribunal compta amb una majoria de magistrats conservado­rs de sis a tres –un terç els va nominar i va nomenar el mateix expresiden­t–, Trump va qualificar aquesta decisió de continuaci­ó de “la caça de bruixes” a la qual s’ha vist sotmès. Va assegurar que cap altre president no ha passat per aquesta situació. Es va oblidar de postil·lar que cap altre no va ocultar les seves finances. Les pàgines inclouen les declaracio­ns d’Hisenda de gener del 2011 a agost del 2019, així com els estats financers, acords de compromís i tot el té a veure amb el pagament d’impostos.

De moment, a compte del territori al qual condueixin les indagacion­s de Vance, aquests documents no es faran públics i és possible que no arribin a sortir mai a la llum.

 ?? GO NAKAMURA / REUTERS ?? Migrants entrant ahir als Estats Units des de Matamoros, Mèxic, a la recerca d’asil
GO NAKAMURA / REUTERS Migrants entrant ahir als Estats Units des de Matamoros, Mèxic, a la recerca d’asil

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain