La Vanguardia (Català-1ª edició)

Latifa, la filla de l’emir de Dubai, vol reobrir el segrest de la seva germana

- REDACCIÓ

La princesa Latifa al-Maktum, que diu que està segrestada des de fa tres anys pel seu pare, l’emir de Dubai, ha demanat per carta a la policia britànica que reobri el cas de la desaparici­ó de la seva germana gran, fet ocorregut fa 20 anys a Cambridge.

La carta, a la qual ha tingut accés la BBC, és manuscrita i porta data de febrer del 2018. Els amics de Latifa l’han fet arribar ara a la policia de Cambridges­hire (est d’Anglaterra), que ha confirmat que l’ha rebut i que forma part d’una “revisió oberta”.

“L’únic que us demano –escriu la Latifa– és que sisplau feu atenció al seu cas perquè podria portar-li la llibertat”. El 2000, la Shamsa, que avui té 39 anys i llavors en tenia 18, es va escapar de la seva família mentre era de vacances al Regne Unit. Segons el relat de la Latifa, la Shamsa va ser localitzad­a al cap de dos mesos de fugida, “drogada” i va ser retornada a Dubai, on va ser tancada. No se l’ha vist en públic des d’aleshores.

La policia de Cambridges­hire va obrir una investigac­ió per segrest el 2001 després de rebre una carta de la Shamsa a través d’un advocat d’immigració. La investigac­ió va arribar a un punt mort quan els agents van sol·licitar anar a Dubai per interrogar­la, però les autoritats dels Emirats els van negar el permís.

El 2019, un jutge de l’Alt Tribunal de Londres va considerar provades les al·legacions que l’emir de Dubai, el xeic Mohamed bin Rashid al Maktum, havia segrestat les seves dues filles, la Shamsa i la Latifa. La princesa Haya, la sisena esposa de l’emir, va fugir a Londres amb els seus fills i va brandar els segrestos davant la justícia britànica per aconseguir­ne la custòdia.

Va ser durant aquest judici que van sortir a la llum més detalls del cas de la Shamsa. Es va saber, per exemple, que gent de l’entorn de l’emir havia contactat el Ministeri d’Afers Exteriors britànic durant la investigac­ió. L’emir va dir a l’Alt Tribunal que la seva filla era una persona “vulnerable” i que havia sentit “alleujamen­t” al trobar-la després de la seva desaparici­ó. La història de la Shamsa és molt semblant a la de la seva germana petita, Latifa, que va intentar fugir el 2018 en un vaixell però va ser capturada per un comando i la van retornar a casa.

La Latifa ha tornat a saltar a les notícies amb la difusió per la BBC d’uns vídeos de la princesa gravats clandestin­ament des de la mansió a Dubai on assegura que el seu pare la té tancada. El Govern britànic i l’ONU han demanat als Emirats que demostrin que la Latifa és viva.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain