La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els equilibris de PSOE i Podem compliquen el pacte global amb el PP

La Moncloa celebra l’acord a RTVE i confia a desbloquej­ar el Poder Judicial

- JUAN CARLOS MERINO CARMEN DEL RIEGO TONI BATLLORI

“Primer gran acord!” La Moncloa no va aconseguir segellar dimecres a la nit l’acord global a què volia arribar amb el Partit Popular sobre tots els òrgans constituci­onals pendents de renovació, i singularme­nt el Consell General del Poder Judicial. Però un cop constatat que l’acord total necessitav­a més cocció, almenys va poder celebrar com “un primer gran èxit” que la troca es comencés a desembolic­ar, gràcies al pacte sobre la nova composició del consell d’administra­ció de Ràdio Televisió Espanyola (RTVE) que gairebé unes hores després es començava a votar al Congrés.

La demora en la negociació va impedir que els diputats del PSOE i del PP poguessin emetre el vot telemàtica­ment la mateixa nit de dimecres, en espera de rebre instruccio­ns sobre el sentit de la votació de les respective­s direccions. Però finalment va arribar aquesta primera fumata blanca, apressada pel rellotge, i ahir al matí ja es va poder visibilitz­ar l’acord. El ple del Congrés va aprovar així per 249 vots a favor la designació dels sis primers consellers de la corporació pública, que presidirà José Manuel Pérez Tornero en substituci­ó de Rosa María Mateo.

La complexita­t de la negociació és màxima, perquè no només se substancia en aquesta fase final entre el secretari general de la Presidènci­a del Govern central, el socialista Félix Bolaños, i el secretari general del PP, Teodoro García Egea. Els socialiste­s estan negociant prèviament el paper en aquestes renovacion­s institucio­nals del soci minoritari de la coalició de Govern, Unides Podem, cosa que afegeix dificultat­s als acords amb el PP. El partit de Pablo Casado imposa vetos a alguns noms proposats per Unides Podem,

però al seu torn a la formació de Pablo Iglesias li és difícil d’encaixar alguns noms que el PP posa sobre la taula. “El més important és haver convençut Podem aquests mesos de l’acord amb el PP”, reconeixen fonts socialiste­s.

Dimecres, de fet, el cap de gabinet de Pedro Sánchez, Iván Redondo, va acordar primer la llista de deu consellers de RTVE, incloent-hi els proposats pel PP, amb Juanma del Olmo, director d’estratègia del vicepresid­ent segon del Govern central, Pablo Iglesias. Una vegada tancada la llista entre els socis de la coalició, la van reenviar a Bolaños i García Egea per segellar l’acord final. El pacte entre el PSOE i el PP es va completar així amb l’acord amb Unides Podem i també amb el PNB. Entre els deu nous consellers de RTVE hi ha representa­nts de totes aquestes sensibilit­ats polítiques. Ciutadans no va participar de l’acord, i la ultradreta de Vox ho va denunciar a crits a l’hemicicle: “Que es facin un petó, que es facin un petó”, cridaven en direcció als grups de socialiste­s i populars.

Aquest primer acord entre el Govern central i el PP, apressat per la urgència de la votació al Congrés, permet en tot cas a les dues parts continuar avançant en les negociacio­ns per desbloquej­ar la resta de les institucio­ns pendents. “Els pròxims dies”, van acordar les dues parts.

Encara més complexita­t, tot i això, revesteix la renovació de l’òrgan de govern dels jutges. Pel que fa a aquest extrem, continuen les “converses productive­s” entre Bolaños i García Egea. I, com amb el consell de RTVE, el Partit Popular només té per interlocut­or en la negociació el PSOE, mentre que els socialiste­s mantenen alhora converses amb Unides Podem per poder segellar l’acord. En aquest cas, els interlocut­ors són Félix Bolaños i el diputat Enrique Santiago, secretari general del PCE.

I aquí es presenta un altre problema de solució difícil. Malgrat els vetos explicitat­s pel PP, la Moncloa manté reservades dues places del govern del Poder Judicial per als vocals que proposi la formació lila. Almenys “en principi”, els socialiste­s mantenen les propostes originals d’Unides Podem, que són Victoria Rosell i José Ricardo de Prada, dos noms que rebutgen al PP. Però al seu torn, com ahir va explicitar Jaume Asens, Unides Podem rebutja

CONVERSES CREUADES Redondo i Del Olmo van negociar l’acord per a l’ens públic que van segellar Bolaños i Egea

DESEMBOLIC­AR LA TROCA Govern central i PP queden citats a pactar la renovació del CGPJ “els pròxims dies”

 ?? PP / EFE ?? Pablo Casado va participar ahir telemàtica­ment en la cimera de líders del Partit Popular Europeu
PP / EFE Pablo Casado va participar ahir telemàtica­ment en la cimera de líders del Partit Popular Europeu
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain