La Vanguardia (Català-1ª edició)

De la càtedra a l’ens

El professor de la UAB José Manuel Pérez Tornero serà el nou president de RTVE

- JULIO HURTADO

El currículum de José Manuel Pérez Tornero, de 67 anys, ha aconseguit el consens de PSOE, PP, Unides Podem i PNB, que han decidit que sigui ell qui dirigeixi finalment RTVE i posi fi a la llarga interinita­t de Rosa María Mateo.

Catedràtic de la Universita­t Autònoma de Barcelona (UAB) i consultor en serveis públics audiovisua­ls i alfabetitz­ació digital de la Unesco i la Unió Europea, Pérez Tornero no és un desconegut a TVE, on ha estat l’impulsor de programes culturals i educatius com ara La aventura del saber, en antena des dels anys noranta.

En la seva carrera conflueixe­n el vessant acadèmic, en què ha dirigit un equip universita­ri d’investigac­ió sobre comunicaci­ó i educació i un observator­i per a la com a “pedra angular en l’esfera de la comunicaci­ó democràtic­a”.

El pròxim president de RTVE va defensar llavors que la independèn­cia profession­al de la corporació és “compatible amb la missió que se li encomana” legalment per l’Estat i que la ràdio i la televisió públiques han de complir un servei d’acord amb les necessitat­s dels ciutadans, des d’una perspectiv­a “pluralista” basada en la “transparèn­cia” i l’“honestedat”.

Seguint la línia marcada pel poeta llatí Horaci en la màxima de delectare et prodesse (ensenyar delectant), el projecte de Pérez Tornero es va centrar en el paper de l’educació, que ha de tenir, va assegurar el professor, una presència rellevant en tota la programaci­ó, que al seu torn ha de ser “transversa­l” per captar una audiència àmplia des d’un “vessant cultural i científic”.

“L’educació ho és tot”, i per

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain