La Vanguardia (Català-1ª edició)

Joan Carles I abona més de quatre milions a Hisenda

Nova regularitz­ació del rei emèrit per rendes no declarades

- REDACCIÓ

innovació en informatiu­s, i la pràctica profession­al, que ha desenvolup­at en projectes i programes de televisió per al sector públic i també per a canals privats.

En la seva compareixe­nça el 13 de gener a la comissió de Nomenament­s del Congrés dels Diputats, quan els parlamenta­ris van avaluar els diferents candidats a integrar-se al consell d’administra­ció de l’ens, Pérez Tornero va recordar la importànci­a d’un sistema públic de ràdio i televisió tant serà l’eix de “qualsevol programa”, tant d’entretenim­ent com de ficció, en la seva proposta per als mitjans públics, en què els nous formats i la digitalitz­ació, amb continguts interactiu­s, estan cridats a dur a terme una transforma­ció profunda. “La televisió del futur ni tan sols es podrà dir televisió”, va dir Pérez Tornero, que vol que aquest servei “universal i de franc” es continuï finançant sense haver de recórrer a la publicitat.

El rei Joan Carles ha dut a terme una nova regularitz­ació fiscal mitjançant l’abonament de més de quatre milions a l’Agència Tributària, a compte dels ingressos no declarats durant diversos exercicis que sumen més de vuit milions d’euros, segons va avançar ahir el diari El País. La Fiscalia, que prosseguei­x la investigac­ió respecte a les diferents diligèncie­s obertes sobre el patrimoni del rei emèrit, no havia estat informada ahir d’aquest pas, van confirmar fonts de l’organisme a La Vanguardia.

Es tracta de la segona regularitz­ació duta a terme pel pare de Felip VI després que el 9 de desembre abonés 678.393 euros a compte d’un deute contret entre els anys 2016 i el 2018.

La quantitat que es pretén regularitz­ar amb aquesta nova aportació correspond­ria als vols fets pel monarca emèrit a través d’una companyia de jets privats, i que haurien estat pagats fins al 2018 per la fundació Zagatka, propietat d’Álvaro d’Orleans, cosí llunyà del rei.

Hisenda considera aquests vols un pagament en espècies que, per tant, ha de tributar l’IRPF correspone­nt.

Segons El País, Javier Sánchez Junco, advocat de Joan Carles I, feia mesos que estava en contacte amb el Ministeri d’Hisenda per fer aquesta nova regularitz­ació fiscal. I si fins ara no s’havia dut a terme és pels problemes del rei emèrit per reunir la quantitat abonada, l’origen de la qual haurà de demostrar ara davant Hisenda.

Joan Carles I, que viu a la Unió dels Emirats Àrabs des de l’agost, ja havia aparegut com a beneficiar­i de la fundació Zagatka, constituïd­a a Liechtenst­ein l’octubre del 2003, a fi d’ajudar el llavors cap d’Estat en reconeixem­ent a la seva contribuci­ó a la democràcia a

Espanya. També hi apareixien com a beneficiar­is els seus fills, Felip, Elena i Cristina de Borbó.

Tot i això, el juny passat la fundació va modificar els seus estatuts, i va eliminar Joan Carles i els seus fills com a beneficiar­is. També van canviar els seus objectius, que van passar a ser “garantir l’assistènci­a financera a la família del fundador”.

Tant el nom de Zagatka com el d’Álvaro d’Orleans van aparèixer en la investigac­ió duta a terme pel fiscal suís Yves Bertossa sobre els fons vinculats a l’antic cap de l’Estat en entitats helvètique­s.

Aquesta nova regularitz­ació de més de quatre milions d’euros supera amb escreix la del mes de desembre passat, quan el rei emèrit va posar al dia les despeses relatives a l’ús de targetes bancàries, tant per part seva com dels seus familiars, amb fons opacs de l’empresari mexicà Allen Sanginés-Krause.

Després de la presentaci­ó d’aquesta nova declaració a l’Agència Tributària, l’organisme públic ara ha de respondre si accepta la regularitz­ació o sol·licita aclariment­s.

L’aportació correspon a diversos vols privats sufragats per la fundació Zagatka

 ?? EP / ARXIU ?? Joan Carles I ja va fer el desembre de l’any passat una regularitz­ació per més de 675.000 euros
EP / ARXIU Joan Carles I ja va fer el desembre de l’any passat una regularitz­ació per més de 675.000 euros
 ?? EFE ?? Pérez Tornero durant la compareixe­nça al Congrés el 13 de gener
EFE Pérez Tornero durant la compareixe­nça al Congrés el 13 de gener

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain