La Vanguardia (Català-1ª edició)

El primer pacte suposa un alleujamen­t per a l’estratègia del PP després del 14-F

-

dues propostes més del PP, les d’Alejandro Abascal i María Tardón.

En espera que avancin les converses, l’acord ja aconseguit sobre el consell de RTVE, el primer gran pacte entre els dos grans partits, per al PP suposa un alleujamen­t en l’estratègia política, qüestionad­a arran dels mals resultats electorals a Catalunya, que

Casado va atribuir a la reaparició judicial de l’extresorer Luis Bárcenas i que el va portar a anunciar el canvi de la seu de Génova.

Un alleujamen­t, perquè amb la renovació del consell de RTVE el líder del PP creu que demostra que, si la negociació és entre el PSOE i el PP, l’acord és possible. I per deixar clar que si encara no hi ha acord sobre el consell no és per culpa del seu partit, sinó per l’afany del PSOE que la negociació la porti l’Executiu, per poder parlar també en nom d’Unides Podem.

L’acord sobre RTVE és el primer, però n’hi ha d’altres de pendents, com el del Defensor del Poble, el Tribunal Constituci­onal, el Tribunal de Comptes, l’Agència Espanyola de Protecció de Dades i, sobretot, el del Poder Judicial, sobre el qual, asseguren fonts del PP, encara no hi ha res. I no pas per culpa dels populars, afegeixen. Tot i això, el PP continua disposat a negociar, cosa que és el que va canviar des de principis de setmana, ja que des de fa dos anys al·lega diverses circumstàn­cies per dinamitar el diàleg. Ara no serà el PP qui digui que trenca, cosa que no vol dir que accepti qualsevol nom, perquè la seva condició és que a la llista no hi aparegui ningú que hagi tingut responsabi­litats polítiques.

El PP va voler demostrar ahir que l’acord no implica falta de crítica. Potser per això, al ple en què es van aprovar els primers membres del consell de RTVE, la portaveu popular, Macarena Montesinos, va ser molt crítica. Va justificar l’acord en què instava a

“rescatar el sentit de servei públic de RTVE d’aquelles males pràctiques sectàries i manipulado­res en què s’ha trobat tan còmode el Govern de Pedro Sánchez, i a què ja hem dit prou amb aquest concurs públic”. Segons la portaveu popular, “s’obre una oportunita­t extraordin­ària per deixar enrere l’escàndol i el descrèdit que ha patit RTVE durant tant de temps, i començar a recórrer un camí d’èxit i de qualitat”.

Amb crítiques tan dures, el PP també vol llançar un missatge als seus votants: pactar no suposa reduir gens ni mica la seva tasca d’oposició ni la crítica al Govern central en tot el que hagi de criticar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain