La Vanguardia (Català-1ª edició)

En caiguda lliure

- Francesc Granell

Aquests últims anys la pretesa declaració unilateral d’independèn­cia, el procés, la manca d’una governança eficaç, l’efecte capitalita­t de Madrid i les desigualta­ts tributàrie­s fan fugir de Catalunya milers d’empreses cap a altres regions espanyoles que, gràcies a això, han aconseguit impulsos en els seus ritmes de progrés respectius.

Em temo molt, i m’agradaria equivocar-me, que en aquest moment Catalunya i Barcelona s’estan situant en una situació de caiguda lliure per una sèrie de circumstàn­cies no del tot alienes al pèssim nivell de governança que tenim i de què és testimoni la dificultat per formar govern després dels complexos resultats electorals del 14 de febrer.

Tampoc no hi ajuden, ara, els impactes de la covid, les conseqüènc­ies de l’afer Hasél i el descontent­ament juvenil amb protestes de carrer amb aldarulls, vandalisme­s al mobiliari urbà i destrosses i robatoris a importants comerços de marques internacio­nals a les zones més comercials de Barcelona.

No m’agrada ser pessimista, però els que practiquen la desgoverna­nça i impulsen o toleren les crítiques a les forces de seguretat creen una situació en què Barcelona –que sempre havia estat locomotora de Catalunya i d’Espanya– pot esdevenir una simple ciutat provincian­a.

Hem entrat en un cercle viciós de caiguda lliure que no veig per on es pot tallar, atès que hi ha pocs consensos per corregir-lo. Les dinàmiques negatives es detecten en tots els fronts.

Una cosa tan evident com l’estrepitos­a crisi del Barça també s’ha d’incloure entre els factors negatius, ja que el club és un símbol de Catalunya davant Madrid. Si el Barça no guanya títols i si Messi deixa de ser la gran figura mundial, el Barça deixarà de ser capaç de vendre samarretes a tot el món i atreure turistes al seu estadi, amb la qual cosa es perdrà possibilit­at de posicionar Barcelona al món i la majoria dels projectes arquitectò­nics i urbanístic­s per engrandir el club deixaran de tenir sentit, i el “més que un club” perdrà sentit.

Però hi ha moltes més coses: si els projectes museístics barcelonin­s no arrelen, si l’obertura o continuïta­t d’hotels i restaurant­s ensopega amb més restriccio­ns que en altres ciutats, si les fires i congressos estan al ralentí per la covid i si les destrosses i saquejos en botigues internacio­nals del passeig de Gràcia no es corregeixe­n, em fa la impressió que amb Gaudí no n’hi haurà prou perquè Barcelona continuï sent capçalera turística i base indiscutib­le per als creuers nàutics mediterran­is i per a la transocean­itat del seu aeroport. Són algunes les ciutats que es postulen per recollir les empreses, creuers, hotels, fires i congressos que Barcelona perdi.

Està bé que confiem en els futurs finançamen­ts europeus favorables, però el més essencial és que aquí corregim els nostres propis conflictes, que són els que ens aboquen a la situació de caiguda lliure...

Estem en un cercle viciós difícil de tallar: hi ha pocs consensos per corregir-lo

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain