La Vanguardia (Català-1ª edició)

Illa proposa Granados per presidir el Parlament

El PSC reclama un càrrec que Junts creu que li correspon

- SERGI QUITIAN

El PSC no desisteix en l’afany de traslladar la seva primera posició en les eleccions del 14-F a les institucio­ns. Des d’aleshores, el seu candidat, Salvador Illa, afirma que es presentarà a la investidur­a com a president de la Generalita­t més enllà dels suports que tingui –per “obligació moral”, argumenta–, i ahir els socialiste­s també van moure fitxa per al Parlament reclamant per a ells la presidènci­a de la Cambra en la figura de la vicesecret­ària primera del partit, Eva Granados. És la “dona d’esquerres” que escenifica el “canvi” que ja va avançar Illa dies enrere.

“És raonable que el partit que ha guanyat les eleccions tingui la responsabi­litat de presidir el Parlament per garantir que és una cambra de diàleg i de debat però que no és una cambra on fer frivolitat­s ni on jugar a trencar l’Estat de dret”, va defensar ahir Illa en la primera reunió del nou grup parlamenta­ri socialista, de 33 diputats, a la sala Ernest Lluch del Casal Socialista Joan Reventós.

En la mateixa cita Illa va proposar Ferran Pedret com a secretari a la segona plaça de què disposen per a la Mesa, i va apostar per Alícia Romero com a portaveu i Raúl Moreno com a portaveu adjunt del grup parlamenta­ri. Tots dos ja eren diputats l’última legislatur­a liderant la comesa socialista en l’àmbit econòmic i social, respectiva­ment.

Illa contraposa la seva oferta perquè Granados presideixi el Parlament a “altres propostes que s’estan veient els últims dies i que volen enquistar i enrocar Catalunya en el que hem viscut els últims anys i ens ha portat de fracàs en fracàs”, va retreure, amb referència a una candidatur­a independen­tista per dirigir la Cambra catalana que Junts vol fer seva.

Des del partit de Carles Puigdemont encara no volen parlar públicamen­t de cadires, tot i que entenen que els correspon el que per rang és el segon càrrec institucio­nal de Catalunya, sense perjudici que estiguin “disposats a compartir responsabi­litats” a la Mesa del Parlament i al Govern amb ERC i la CUP, amb qui ja comparteix­en objectiu independen­tista, va explicar una de les seves negociador­es, Elsa Artadi. A més a més, la també diputada electa va aprofitar per desdenyar la candidatur­a socialista per situar Granados al capdavant del Parlament: “No sé si és un problema de sumes i restes, perquè tots sabem com funcionen les matemàtiqu­es per a l’elecció i no crec que hi hagi cap pacte ocult, de manera que és propaganda, la mateixa cançó que Cs l’última legislatur­a”.

Els socialiste­s aposten per Ferran Pedret per a la Mesa i Alícia Romero serà la portaveu del seu grup

 ?? GUILLEM ROSET / ACN ?? Granados i Illa ahir en la primera reunió de grup del PSC
GUILLEM ROSET / ACN Granados i Illa ahir en la primera reunió de grup del PSC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain