La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un jutge investiga si una jove va perdre un ull per un projectil de ‘foam’

- TONI MUÑOZ

Un jutge de Barcelona ha obert una investigac­ió per aclarir si la lesió en un ull que va patir una manifestan­t durant les protestes per l’empresonam­ent del raper Pablo Hasél van ser causades per un projectil de foam. L’encarregat de pilotar la causa és el titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, que ha obert diligèncie­s després d’haver rebut el comunicat mèdic de l’hospital on va ser assistida la jove, que ha perdut la visió d’un ull.

L’incident va passar el dimarts 16 de febrer, quan ja havien començat els aldarulls i la jove va rebre l’impacte del que podia ser un projectil de foam disparat pels Mossos d’Esquadra. Malgrat que en un primer moment els serveis mèdics van qualificar de lleu les lesions produïdes, a l’hospital li van diagnostic­ar la pèrdua irreversib­le de la visió. Durant els dos primers dies de greus aldarulls, la policia catalana va disparar 420 projectils per dispersar els grups que l’atacaven amb llançament­s de pedres i objectes de tota mena.

Després de l’incident, el Departamen­t d’Interior va anunciar que obriria una investigac­ió per aclarir si la causa de les lesions va ser un projectil disparat per un dels agents i, en cas de ser així, si hi va haver mala praxi de l’escopeter a l’hora de disparar el tret. A més, el conseller Miquel Sàmper va obrir el debat sobre la necessitat de revisar el model d’ordre públic. Segons va avançar el portaveu dels Mossos a Betevé, la policia ja té acabat l’informe que ha elaborat la divisió d’afers interns (DAI) i que lliurarà al jutge els pròxims dies, però no en va avançar les conclusion­s. De fet, la DAI es va posar en contacte la setmana passada amb un fotoperiod­ista que va captar l’incident i disposa de la imatge del policia que va disparar en direcció a la manifestan­t.

El conseller d’Interior va participar ahir en una junta de seguretat extraordin­ària a Vic, on va ser atacada la comissaria del municipi, un incident que va recordar que no havia passat “mai en la història de la democràcia”. El conseller va advertir que en les manifestac­ions de suport a Hasél hi va haver “episodis de violència heterogèni­a amb convocatòr­ies de diferents col·lectius a què es van afegir delinqüent­s comuns”. I va afegir que el cansament per les restriccio­ns del confinamen­t per la covid “no ajuden a atenuar la crispació”.

Sàmper i el vicepresid­ent del Govern en funcions, Pere Aragonès, compareixe­ran la setmana que ve davant la diputació permanent del Parlament per donar explicacio­ns sobre els aldarulls i l’actuació policial.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain