La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona, ciutat oberta

- Daniel Fernández

La visió –no sé si somieig– de Barcelona com una ciutat tolerant, multicultu­ral i avançada és molt grata a la majoria dels seus habitants, que en els últims temps han volgut ser capital de la Mediterràn­ia, urbs ecològica, feminista i gay friendly per situar-se també com a referència internacio­nal en acollida de refugiats, ciutat tecnològic­a i emprenedor­a i, per descomptat, pàtria de llibertats i olimp gastronòmi­c i de la diversió.

Sí, hi caben moltes Barcelones a Barcelona i no totes són amables ni són sempre agradables. La massificac­ió turística, els comiats de solteria, les excursions alcohòliqu­es de cap de setmana, la prostituci­ó o la droga dura que ha tornat amb força ens estimem més no veure-ls. Com també ignorem els pisos pastera i l’amuntegame­nt i la dissidènci­a cultural de famílies i comunitats senceres que viuen al costat nostre però al marge. Només cal recordar que poc que ens va agradar aquella pel·lícula d’Alejandro González Iñárritu, Biutiful, malgrat la notable actuació i presència de Javier Bardem. El més suau que se’n va dir és que era tremendist­a i sòrdida...

Després dels saquejos i els aldarulls recents que s’han acarnissar amb especial intensitat en les botigues i locals del passeig de Gràcia, Barcelona ha consolidat la seva fama com a ciutat de la rebel·lia i la ràbia juvenil. No sé com s’han difós les imatges de la revolta ni quines explicacio­ns circulaven pel món, però en aquests deu dies m’han anat arribant missatges de preocupaci­ó de diferents indrets del planeta. S’han compadit i solidaritz­at amb nosaltres des d’amics de París –que saben bé de què parlen– fins a gent de Nova York, Londres o Buenos Aires. Per descomptat, la realitat no és exactament el seu reflex en els mitjans o a les xarxes, però aquesta vegada em sembla que el dany a un prestigi ja malmès serà llarg i durador.

Una cosa molt seriosa està passant amb el nostre model cultural i educatiu quan tants joves decideixen dedicar-se a practicar la guerrilla urbana i la protesta irada. Som una societat envellida i el nostre jovent decideix calar-hi foc. O almenys una mica. I no em posin l’excusa del raper antidemocr­àtic –ell diria antisistem­a– i la seva entrada a la presó després d’un voluminós periple judicial. El debat sobre la llibertat d’expressió haurà servit de detonador sentimenta­l, sense reflexió ni anàlisi, però no explica i encara menys justifica aquesta kale borroka en què s’han barrejat encaputxat­s de dessuadora anònima amb peces de marca i piròmans aficionats que de tant en tant lluïen cascos de moto o d’esquí, equipats per al nou esport de risc d’anar contra la línia policial.

Torno a sentir coses que tenia gairebé oblidades, consignes revolucion­àries que només fan evident la confusió o el cinisme dels que les invoquen. No és violència, és autodefens­a. Poble armat, poble respectat. Coses així. Vells desvaris. Somnis revolucion­aris.

En les guerres, una ciutat es declarava oberta quan les autoritats decidien lliurar-la sense resistènci­a a l’exèrcit invasor. Així s’evitava la mort dels habitants i la destrucció del patrimoni. Barcelona ho va fer el 1939 davant les tropes nacionals. París, el 1940, i els nazis van entrar a la capital francesa sense resistènci­a. També els alemanys van declarar Roma ciutat oberta el 1943, i és inevitable recordar la pel·lícula de Roberto Rossellini, Roma città aperta. Avui Barcelona està oberta a un exèrcit nou, el dels impacients i els frívols, també el dels violents i els oportunist­es. Són massa diferents per definir-los. Però són joves i haurien de ser el futur. Fa uns mesos l’Ajuntament va triar el lema “Ciutat oberta” per a la Biennal de Pensament, en una mostra més d’ingenuïtat que d’una altra cosa. Em puc imaginar l’alcaldessa, a l’estil Magnani, corrent rere aquests joves que ja no en volen saber res.

Torno a sentir consignes que només fan evident la confusió o el cinisme dels que les invoquen

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain