La Vanguardia (Català-1ª edició)

Crítica unànime de la cúpula dels jutges a la llei del ‘només sí és sí’

Aprovat per unanimitat un informe que critica el consentime­nt sexual

- CARLOTA GUINDAL

Els vint vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), tant progressis­tes com conservado­rs, es van posar d’acord ahir per votar per unanimitat l’informe sobre la llei estrella de la ministra d’Igualtat, Irene Montero. En el que hauria pogut ser un dels últims plens d’aquest Consell presidit per Carlos Lesmes, tots els membres van donar per vàlid tirar endavant el text que posa en dubte el concepte de consentime­nt sexual que fixa l’avantproje­cte de llei orgànica de Garantia Integral de la Llibertat Sexual, coneguda com la llei del només sí és sí.

L’informe va ser elaborat per tres vocals –Roser Bach, Juan Manuel

Fernández i Pilar Sepúlveda– , i posteriorm­ent va ser sotmès al ple. Una vegada aprovat es remet al Ministeri, tot i que no és preceptiu sinó merament consultiu.

El text adverteix que, en matèria de delictes contra la llibertat sexual, el Codi Penal vigent ja aplica la idea de consentime­nt, malgrat que no inclogui una definició del concepte. Considera que la inclusió del consentime­nt exprés a la llei de Llibertat Sexual pot suposar una

“inversió de la càrrega de la prova”. És a dir, que no es respecti la presumpció d’innocència de l’acusat.

Per això, una vegada ja està recollit al Codi Penal, el document exposa que incloure aquest consentime­nt exprés a la llei és “innecessar­i”. El que proposa Igualtat a l’avantproje­cte és que “s’entendrà que no hi ha consentime­nt quan la víctima no hagi manifestat lliurement per actes exteriors, concloents i inequívocs conforme a les circumstàn­cies concurrent­s a la seva voluntat expressa de participar en l’acte”.

Pel que fa al consentime­nt, el text afegeix que la incorporac­ió d’una definició sobre aquest concepte no aconseguir­à evitar la victimitza­ció secundària, ja que farà girar els interrogat­oris cap a la ma

ADVERTÈNCI­A El CGPJ explica que és “innecessar­i” recollir el consentime­nt exprés a la llei

nera com la víctima sol prestar consentime­nt sexual per determinar l’abast de les “circumstàn­cies concurrent­s”.

També afirma que la definició conté elements contradict­oris perquè a la primera part admet clarament que la manifestac­ió de la voluntat pugui ser expressa o tàcita i exigir en l’incís final que sigui expressa. Per eliminar aquesta contradicc­ió proposa que el precepte es refereixi a la voluntat a seques –com ja fa el Codi Penal–, que es podrà manifestar de manera expressa o tàcita.

El Consell també adverteix Igualtat dels problemes que pot comportar l’absorció del delicte d’abusos sexuals en el d’agressió sexual. A parer seu pot tenir un efecte de desprotecc­ió de les víctimes, ja que per a l’autor del delicte no tindrà més conseqüènc­ies fer servir un modus operandi més lesiu que un altre d’intensitat més baixa. La llei del govern unifica els dos criteris i entén que es consideri abús una violació quan no s’aconseguei­x provar l’existència de violència o intimidaci­ó. Un exemple d’això és la sentència de La Manada de Manresa, en què la víctima estava inconscien­t.

“Per evitar-ho caldria preveure una modalitat agreujada d’agressió sexual quan es presenti una forma especialme­nt lesiva (clarament, amb violència, amb amenaces), imposant la pena en la seva meitat superior”. Però també s’incorre en el risc de castigar amb gran severitat conductes que presenten un grau de lesivitat més baix.

Un altre dels punts que alerta l’informe sobre la norma de Montero és l’especialit­zació tant d’òrgans judicials com dels seus titulars en matèria de violències sexuals. El text no la considera justificad­a i entén que les raons que sustenten l’especialit­zació jurisdicci­onal es dissipen en una matèria com aquesta, que atesa la seva transversa­litat es projecta sobre diferents àmbits normatius i esferes d’actuació jurisdicci­onal diferents.

D’altra banda, l’informe qüestiona que el text remès pel Govern central tingui el caràcter de llei orgànica “parcial”, i atribueix rang orgànic al seu títol preliminar i a set disposicio­ns finals, per les quals es modifiquen certs preceptes de diferents lleis afectades pel caràcter integral i transversa­l de la llei projectada.

Pel que fa al títol preliminar, assenyala que ni la regulació de l’objecte i finalitat de la llei ni el seu àmbit d’aplicació no constituei­xen per se matèria competènci­a de llei orgànica, i tampoc no són propis del seu àmbit competenci­al els principis rectors que animen i inspiren la regulació projectada.

 ?? CELIA ATSET / NORD MEDIA ??
CELIA ATSET / NORD MEDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain