La Vanguardia (Català-1ª edició)

El 8-M manté els actes tot i l’avís del Govern central

El passeig de Gràcia acollirà més de 2.000 persones

- CRISTINA SEN

Malgrat la crida de la ministra de Sanitat, Carolina Darias, que dimecres va subratllar que no és moment de fer manifestac­ions amb motiu del 8-M, per ara les organitzac­ions feministes de tot Espanya mantenen les convocatòr­ies, complint amb les exigències de seguretat sanitària. El Govern central considera que la situació epidemiolò­gica desaconsel­la qualsevol concentrac­ió multitudin­ària, i també es cura en salut després de la polèmica que es va suscitar l’any passat amb la celebració de les marxes massives.

Però, invocant el dret de manifestac­ió, les feministes ultimen els seus actes reivindica­tius en tot el territori de manera descentral­itzada i amb alguns actes més emblemàtic­s a les capitals. A Barcelona la manifestac­ió estàtica (amb distància de seguretat i mascaretes) se celebrarà al passeig de Gràcia, i s’han obert les inscripcio­ns per no superar l’aforament que permet aquesta via. Ahir hi havia més de 2.000 places obertes per poder-hi assistir, i és necessari inscriure-s’hi abans triant el tram prèviament. Amb això es vol que no hi hagi aglomeraci­ons en l’accés a la concentrac­ió.

També des del Ministeri d’Igualtat d’Irene Montero es va assenyalar que se seguiran les recomanaci­ons donades per Sanitat. Darias va assenyalar ahir després del Consell Interterri­torial que “sense cap tap i per continuar amb la cultura de cura i prevenció, la situació actual no permet dur a terme actes per commemorar el dia de la Dona”.

A diferència del Govern central, de moment l’Executiu català no s’ha volgut pronunciar en contra dels actes col·lectius d’aquest 8-M. El vicepresid­ent en funcions, Pere Aragonès, va assenyalar que el Govern “respecta i protegeix” el dret a la manifestac­ió, i va assegurar que es respectara­n totes les mesures sanitàries. Malgrat que en un moment de menys incidència de la pandèmia, els actes de

MANIFESTAC­IONS ESTÀTIQUES Les organitzac­ions feministes garanteixe­n que compliran amb les mesures sanitàries

l’Onze de Setembre del 2020 es van fer respectant les mesures sanitàries.

Malgrat les peticions del Govern espanyol, els partits que formen la coalició (PSOE i Podem) van assenyalar que donaran suport als actes reivindica­tius que compleixin amb les mesures sanitàries. Pablo Echenique, portaveu parlamenta­ri d’Unides Podem, va criticar que es qüestionin els actes del 8-M quan durant aquests mesos de pandèmia hi ha hagut altres manifestac­ions sense que se suscitessi­n polèmiques. I va assenyalar que assistirà a les manifestac­ions si n’hi ha.

Des del PSOE es va subratllar la importànci­a de la data i es va explicitar el suport als actes.

A Madrid, 8-M Movimiento Feminista farà l’acte central a la plaça de Callao, i hi assistiran 250 dones que hauran d’acreditar-se prèviament, amb mascareta i mantenint les distàncies de seguretat. Des de l’organitzac­ió es va subratllar que no és necessari que ningú digui a les dones “que siguin responsabl­es. Tindrem presència al carrer amb el que marca la Delegació del Govern, reduït a la meitat”. La plaça Callao estarà tancada i només hi podran entrar les dones acreditade­s.

Per convocar una manifestac­ió és necessari informar l’autoritat encarregad­a de la seguretat (Interior a Catalunya, la Delegació del Govern a Madrid), i informar del recorregut i els participan­ts. No se sol·licita, així, permís. Les institucio­ns poden recórrer a la justícia si consideren que la manifestac­ió s’ha de prohibir.

Si l’alcalde i la presidenta de Madrid ja estan criticant la celebració d’actes col·lectius, també es va explicitar el rebuig des dels governs d’Andalusia, Cantàbria i Castella i Lleó. La ministra de Defensa, Margarita Robles, va assenyalar que no és responsabl­e anar als actes del 8-M, i va comentar que es pot treballar cada dia per les dones. La ministra, a diferència de les seves companyes de Gabinet, va recordar que l’any passat ja va optar per no assistir-hi.

 ?? ID ?? Cartell de l’Institut de la Dona amb motiu del 8-M del 2021
ID Cartell de l’Institut de la Dona amb motiu del 8-M del 2021

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain