La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cribratges massius per un brot a la vila università­ria de Bellaterra

- REDACCIÓ

Un brot de covid afecta 24 estudiants que viuen a la vila università­ria de Bellaterra, a la Universita­t Autònoma de Barcelona (UAB). A més de la vintena de positius ja confirmats, hi ha vint estudiants més en espera del resultat de les proves PCR. El Departamen­t de Salut va iniciar ahir a la tarda un cribratge massiu per a la detecció de casos asimptomàt­ics entre els 1.400 estudiants de la residència que s’allargarà fins divendres.

Els estudiants afectats estan allotjats en habitatges individual­s, tal com preveu el protocol previst per la universita­t a començamen­ts de curs. La Generalita­t ha explicat que els estudiants susceptibl­es de participar en les anàlisis ja han estat avisats per la universita­t. L’objectiu dels cribratges és detectar casos de covid asimptomàt­ics i trencar les cadenes de transmissi­ó. En principi, tot està preparat per fer proves a 1.400 universita­ris, però no es descarta que acabin sent més en funció dels seus contactes. La capacitat de la vila università­ria és de 2.000 estudiants, malgrat que està ocupada en un 70%. Salut reconeix que el dispositiu requereix una “complexa” organitzac­ió que va des del muntatge, la preparació i l’enllaç de l’espai a la gestió de la recollida i el lliurament de mostres al laboratori, passant per la coordinaci­ó de tots els profession­als. Els resultats se sabran al cap de 48 hores. Els tècnics contactara­n amb els positius per telèfon, com es fa habitualme­nt, i s’enviarà un missatge als que donin negatiu.

Tant els 24 alumnes positius com els 20 que estan aïllats són asimptomàt­ics o presenten simptomato­logia lleu. La UAB ha obert un expedient informatiu per estudiar el possible origen del brot, que, segons les primeres hipòtesis, podria estar en festes organitzad­es pels alumnes. Les autoritats università­ries han afegit que per sotmetre’s a la PCR els alumnes s’han traslladat a un ambulatori de la localitat veïna de Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental), municipi a què pertany el campus.

Des que va començar el curs universita­ri, a l’octubre, les classes teòriques són virtuals i la presencial­itat es limita a algunes activitats pràctiques. La presencial­itat a la UAB es va iniciar només per als alumnes de primer curs dilluns, 22 de febrer, seguint les mesures aprovades pel Procicat el 5 de febrer, que autoritzav­en la presencial­itat per als estudiants de primer, seguint, això sí, amb les mesures de seguretat necessàrie­s.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain