La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les obres de l’L9 es reactiven de manera superficia­l a Mandri

El primer pas ha estat el desmuntatg­e de l’enorme grua convertida en símbol de la paràlisi

- DAVID GUERRERO

L’inici d’unes obres importants s’acostuma a escenifica­r amb la col·locació d’una primera pedra. Si algun polític somiés en gran potser hi podria incorporar la instal·lació d’una grua, però a ningú no se li acudiria retirar-la. Això queda per a la fase final, excepte a la línia 9 de metro. És una història tan farcida de despropòsi­ts que, després d’una dècada de paràlisi, la represa de les obres al tram central s’ha representa­t, precisamen­t, amb el desmuntatg­e d’una grua.

Parlem del pont grua situat a la cantonada del carrer Mandri amb el passeig de la Bonanova. Tot un símbol del gran projecte d’infraestru­ctures inacabat per la Generalita­t, una ferida urbana ben visible per a tot el que hagi passat per aquesta cantonada de la part alta de Barcelona en algun moment dels últims deu anys. El metro no hi arribarà fins al 2026 –si es compleixen els terminis–, però un 90% de l’espai del pou sí que podria estar tapat d’aquí un any i mig, cosa que permetrà reurbanitz­ar uns 600 m2 de titularita­t privada després de la cobertura de bona part de l’esvoranc obert sota la grua.

El pou, de 25 metres de diàmetre, al seu dia es va arribar a excavar fins als 50 metres de profundita­t, per bé que ara mateix només són visibles els primers 30. La resta estan plens d’aigua freàtica, que haurà de ser retirada per poder continuar l’excavació a l’extrem més proper al carrer Mandri, on algun dia hi haurà els accessos fins a les andanes, que es trobaran a uns 70 metres al subsòl. S’hi podrà pujar i baixar únicament mitjançant ascensors, a causa de la gran profundita­t del traçat en aquesta estació, com en algunes parades de l’L9 a Santa Coloma.

Els primers plans del projecte preveien l’extracció d’una de les tuneladore­s pel gran forat encara obert, però en aquests deu anys les coses han canviat i ara ja ha

LA DADA perdut la raó de ser. La màquina que es troba a l’altura del passeig Manuel Girona, a Pedralbes, anirà més enllà de Mandri i serà l’encarregad­a de perforar els poc més de quatre quilòmetre­s pendents de túnel fins a Lesseps. En aquell punt, quan tot el túnel ja estigui excavat, s’extraurà aquesta tuneladora i també la que és allà des de fa uns quants anys, que ja es dona per amortitzad­a.

Per a aquell dia encara falta molt de temps i un llarg camí per recórrer. Si els components de la màquina no s’han espatllat durant tots aquests anys de paràlisi, la tuneladora tornarà a girar “entre finals d’aquest any i principis del que ve”, segons el conseller de Territori, Damià Calvet, que ahir va visitar les tasques de desmuntatg­e de la grua de Mandri i va definir el moment com “una injecció de moral col·lectiva” per tot el que representa.

El metro no hi arribarà fins al 2026, però el pou a cel obert es taparà abans

La Generalita­t espera tornar a tenir en marxa la tuneladora abans d’un any

Les obres en aquest punt, amb un termini d’execució de 14 mesos, tenen un pressupost de quatre milions d’euros i formen part del pla econòmic financer aprovat a finals de l’any passat per reactivar la construcci­ó del tram central de l’L9. La inversió total és de 940 milions d’euros durant els pròxims deu anys, un cost que es podria veure alleujat si es beneficia dels fons de reconstruc­ció europeus. Sigui com sigui, el gruix de la inversió queda per més endavant. Aquest 2021, de moment, està previst invertir-hi uns 15 milions. A més de la cobertura de Mandri es redactaran projectes d’obra civil de diverses estacions i es duran a terme les tasques necessàrie­s per recuperar la tuneladora.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Amb l’aigua fins al coll. Els llargs anys d’abandoname­nt han provocat la inundació d’aigües freàtiques
LLIBERT TEIXIDÓ Amb l’aigua fins al coll. Els llargs anys d’abandoname­nt han provocat la inundació d’aigües freàtiques
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain