La Vanguardia (Català-1ª edició)

110 euros al dia per evitar la reocupació de La Escocesa

El govern de Colau licita un pla de vigilància perquè els ocupes no tornin a l’històric i ruïnós recinte del Poblenou

- LUIS BENVENUTY

Una jove diu que l’Ajuntament la va abandonar, que els ajuts que li ofereix per trobar un altre lloc per viure són un pegat, que ningú no li vol llogar res. “Amb 900 euros de nòmina no hi ha manera –continua–... Per això mateix vaig haver de venir aquí fa quatre anys. Vaig comprar la clau d’aquest pis a una gent que llavors controlava tot això per 1.400 euros. No vaig tenir cap altra alternativ­a. I ara, els que ens quedem no ens n’anem perquè no ens en podem anar, perquè no tenim on anar. El que passa és que tot això està molt malament: des que van començar les obres del solar del costat tot vibra constantme­nt, tot s’esquerda!”.

Al seu costat, a l’atrotinat replà, el ferrovelle­r romanès de 64 anys Vlasceanu Marian assenteix una vegada i una altra. Som a l’històric i ruïnós recinte de La Escocesa, al 345 del carrer Pere IV, al Poblenou. “No –respon Marian–, a mi el meu pis me’l va passar un amic que se n’anava i em va dir que me’l quedés, fa ja tres anys, perquè jo estic malalt del cor i no puc treballar, visc del que trobo als contenidor­s d’escombrari­es; si em treuen d’aquí i no em donen cap altre pis acabaré dormint al carrer. Que em deixin viure en un altre lloc uns quants mesos no em serveix de res, no em suposa cap ajuda”.

“Molta gent que va marxar diu que quan se’ls acabin els ajuts tornaran –intervé la jove–, que enderrocar­an els murs i tornaran a ocupar aquests habitatges. A nosaltres ningú no ens vol llogar res”.

La Escocesa se li està indigestan­t al govern de l’alcaldessa Ada Colau. En aquests moments l’Ajuntament licita un servei de vigilància especial per evitar la reocupació de la propietat. Un vigilant inspeccion­arà el lloc, que té una pila de racons i de passadisso­s que comuniquen els espais, a primera hora del matí i també a última de la tarda. Així l’Ajuntament podrà prevenir qualsevol usurpació. Almenys durant aquest any el Consistori es gastarà en aquest servei més de 110 euros al dia, uns 37.000 euros en total.

El 2017 l’executiu sociocomú va manar comprar aquest lloc per deu milions d’euros a fi de combatre la gentrifica­ció del barri, augmentar el parc públic d’habitatges i frenar la construcci­ó d’un centenar d’apartament­s de luxe.

Una petita part va quedar en mans de la Sareb. Llavors la majoria d’aquests habitatges ja estaven ocupats.

Quatre anys després La Escocesa està en el purgatori dels immobles. L’Ajuntament sempre se’n va plantejar la rehabilita­ció com un projecte a llarg termini. Abans de la pandèmia la previsió més optimista era del 2028. Aquells plans, com tants d’altres, ara estan en l’aire... I amb el pas del temps la degradació de La Escocesa es va accelerar.

En aquests moments el principal objectiu del Consistori és recuperar el control de la seva propietat, i que després no se li torni a escapar de les mans. A finals d’any va comunicar a tots els ocupes de la propietat que se n’havien d’anar com més aviat millor, que el lloc ja no era segur. Balcons apuntalats, baixants destrossat­s, escales que tremolen quan s’hi passa per sobre. Molts assenyalen com a responsabl­es les obres d’un gran complex d’oficines al solar del costat. Les pancartes descolorid­es de la façana de La Escocesa encara diuen que 51 adults, 12 nens i 30 animals passaran el Nadal sota l’amenaça de desallotja­ment.

Fonts municipals detallen que des d’aleshores els serveis municipals treballen intensamen­t per trobar una solució per a tots els afectats, estudiant cas per cas.

“Fins ara van ser reallotjad­es en apartament­s les vuit famílies amb nens que vivien a La Escocesa –continuen les fonts de l’Ajuntament–. Són 17 adults i 13 menors. A més, busquem acomodamen­t a nou adults més. Els serveis municipals fan aquesta feina amb totes les famílies, independen­tment de si provenen d’un habitatge de propietat municipal o de la Sareb. Queden vuit adults que no van acceptar l’acompanyam­ent dels serveis socials ni abandonar l’immoble. L’Ajuntament mantindrà l’oferiment fins a l’últim moment”.

L’Ajuntament desallotja la finca que va comprar per deu milions per frenar una promoció de luxe

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? El mal estat del recinte de La Escocesa va obligar a apuntalar-lo
MANÉ ESPINOSA El mal estat del recinte de La Escocesa va obligar a apuntalar-lo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain