La Vanguardia (Català-1ª edició)

FCC opta al servei de neteja després de ser sancionat

L’Ajuntament va tramitar una multa de set milions d’euros per irregulari­tats el 2017, malgrat que al final l’empresa només en va haver de pagar un

- RAÚL MONTILLA

L’empresa FCC és una de les quatre que opten al nou contracte de neteja i recollida de residus, l’adjudicaci­ó de més volum econòmic de l’Ajuntament de Barcelona. I hi opta després que el 2017 el govern de l’alcaldessa Ada Colau arribés a tramitar una sanció de set milions d’euros en contra seu per diverses irregulari­tats. Segons van explicar ahir fonts municipals, la multa es va quedar en un milió d’euros, abonat l’any passat, després d’un procés judicial.“Ja va rebre el seu càstig”, va manifestar ahir el regidor de Transició Ecològica,

Eloi Badia, que va treure ferro a aquesta circumstàn­cia.

En aquest sentit, fonts municipals van explicar que, malgrat que la sentència reconeix que hi va haver “mala praxi” en la recollida de residus per part d’FCC, això ja és aigua passada, i que precisamen­t la nova contracta inclou molts més mecanismes de control, tant en les rutes com en la quantitat de residus recollits o la tipologia, que ajuden que no es puguin tornar a donar situacions similars.

L’expedient obert en el seu moment per l’Ajuntament va ser per qüestions com haver falsejat certificac­ions, haver modificat els serveis sense justificar-ho, no haver prestat serveis de neteja o haver transporta­t una part dels residus, malgrat que l’empresa en tot moment va argumentar que es tractava d’errors de gestió.

Al marge d’FCC, les altres tres empreses que també opten a diferents lots del nou contracte de neteja i recollida de residus són Urbaser, Valoriza i CLD. Aquestes quatre són les que han obtingut més bona puntuació en la suma de l’oferta tècnica, els criteris automàtics i tenint en compte els criteris de preferènci­a declarats per a cadascun dels lots del contracte. Després que la taula de contractac­ió hagi fet la proposta, s’haurà de votar al ple del mes de març.

La contracta és l’adjudicaci­ó de més pes econòmic de l’Ajuntament: són al voltant de 287 milions d’euros anuals per vuit anys, prorrogabl­es dos anys més.

Segons va explicar ahir Badia, la taula de contractac­ió proposa repartir el contracte en quatre lots: FCC s’encarregar­ia dels districtes de Ciutat Vella, Eixample i Gràcia; CLD, de SantsMontj­uïc, les Corts i Sarrià-Sant Gervasi; Valoriza, d’Horta-Guinardó i Nou Barris, i Urbaser, de Sant Andreu i Sant Martí.

La nova contracta preveu reforçar els serveis de neteja, de manera que estudia ampliar en 225 persones la plantilla actual, que dona servei a tota la ciutat, i arribar a un total de 4.400 empleats

Urbaser, Valoriza i CLD són les altres tres empreses que es quedarien els altres lots que s’adjudiquen

(també es preveu un augment de la contractac­ió indirecta).

Un dels objectius de la nova contracta de la neteja és millorar la qualitat del servei als barris, així com incrementa­r el percentatg­e de reciclatge i impulsar l’economia verda i circular. Un dels elements més visuals i que han de permetre un canvi d’hàbits és la incorporac­ió dels nous contenidor­s intel·ligents, que serviran per calcular el reciclatge de cada ciutadà. Les flotes també seran de vehicles elèctrics.

 ?? MANÉ ESPINOSA / ARXIU ?? Un treballado­r municipal dels serveis de neteja desinfecta­nt un conjunt de contenidor­s
MANÉ ESPINOSA / ARXIU Un treballado­r municipal dels serveis de neteja desinfecta­nt un conjunt de contenidor­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain