La Vanguardia (Català-1ª edició)

Europa exigeix la protecció real del delta del Llobregat

Les contrapart­ides ambientals a les grans obres no s’han completat, diu l’expedient d’infracció obert a Espanya

- ANTONIO CERRILLO XAVIER JURIO (FOTOS)

La desprotecc­ió ambiental del delta del Llobregat és un fet per a la Comissió Europea (CE). Per aquesta raó ha enviat una carta en què insta Espanya a solucionar les mancances detectades. La queixa presentada per Depana ha donat lloc a l’obertura d’un procedimen­t d’infracció, davant la constataci­ó que s’han incomplert les directives d’hàbitats i ocells, encarregad­es de protegir els espais naturals de delta.

L’expedient interpel·la la Generalita­t, que té les competènci­es en urbanisme i espais protegits, i l’Estat, que va dur a terme les grans obres al delta (desviament del tram final del Llobregat per ampliar el port el 1998 i construcci­ó de la tercera pista de l’aeroport el 2002). La carta afirma que les mesures de compensaci­ó ambiental acordades com a contrapart­ida, i recollides en les declaracio­ns d’impacte ambiental, no s’han portat a terme íntegramen­t.

La CE demana que es “prenguin mesures addicional­s per protegir” l’espai catalogat com a Xarxa Natura 2000 al delta. Així mateix, adverteix que estarà alerta davant “qualsevol nou deterioram­ent” del delta del Llobregat com a conseqüènc­ia de l’execució de grans projectes d’infraestru­ctures, com ara les ampliacion­s de l’aeroport internacio­nal i del port de Barcelona”.

El delta acull una biodiversi­tat excepciona­l i exerceix un paper crucial en les rutes migratòrie­s de moltes espècies d’ocells europeus,

“de manera que contribuei­x a preservar la coherència global de la Xarxa Natura 2000”, la llista d’enclavamen­ts amb segell de la UE, recorda la CE.

Com a contrapart­ida a la desviació del tram final del Llobregat s’havia de crear una zona d’especial protecció per a les aus (zepa) a les riberes del nou curs, “un fet que no es va fer mai”, assenyala Lluís Toldrà, advocat de Depana. També era obligat l’elaboració d’un pla especial de protecció de les reserves naturals de la Ricarda - ca l’Arana i a el Remolar - Filipines, “cosa que tampoc no va passar”. La UE també delata la construcci­ó, el 2008 (per part d’Aena), d’uns aparcament­s a can Sabadell (Viladecans), en una zona reservada com a corredor biològic entre el Remolar - Filipines i Reguerons, sense avaluació ambiental i sense que s’hagi renaturali­tzat la zona. “El delta viu immers en un procés de degradació a què no es posa o no es vol posar fre”, resumeix José García, vicepresid­ent de Depana.

Un estudi d’aquesta entitat posa xifres al declivi de 30 espècies d’ocells protegits, víctimes del setge de les infraestru­ctures i la pèrdua d’hàbitats. S’han perdut més d’un 80% de les poblacions d’ànecs (en passen de 5.000 a prop de 1.000) i ha desaparegu­t com a reproducto­r l’arpella, el rapaç hivernant més singular. El cens del corriol camanegre ha passat de 105 parelles als anys noranta a menys de 10. El martinet blanc ha deixat de veure’s a les reserves...

Des que es va presentar la queixa, el 2013, la CE ha estat dialogant amb l’Administra­ció central i la Generalita­t sobre el deterioram­ent

Damià Calvet promet ampliar els espais naturals i tramitar un pla de protecció de les reserves

del delta i la manera de compensar els danys causats per aquestes grans infraestru­ctures. Tot i això, “no s’han complert prou els compromiso­s assumits per les autoritats en matèria d’atenuació i compensaci­ó”, diu la carta.

El conseller de Territori i Sostenibil­itat, Damià Calvet, va insistir ahir que “l’origen del procedimen­t d’infracció són dues grans infraestru­ctures de l’Estat”, a qui va demanar que també assumeixi que “amb les mesures correctore­s previstes no n’hi ha hagut prou per evitar el deterioram­ent, la contaminac­ió i l’alteració dels hàbitats i la disminució de les espècies protegides”.

Pel que fa a les competènci­es de la Generalita­t, va dir que s’ampliaran la zona d’especial protecció per a les aus (zepa) i les reserves naturals. També tramitarà el pla especial de protecció dels espais naturals del delta. Tanmateix, va avançar que aquest pla no resoldrà “si hi ha d’haver o no un aparcament en un espai de la Xarxa Natura” de can Sabadell, en terrenys d’Aena, de manera que va tornar la pilota a la teulada de l’Administra­ció central.

 ??  ?? La llacuna de la Vilada, un dels espais protegits del delta del Llobregat
La llacuna de la Vilada, un dels espais protegits del delta del Llobregat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain