La Vanguardia (Català-1ª edició)

La sorprenent història d’un pàrquing per a taxis en un espai natural

- A. CERRILLO

Un dels incomplime­nts de la legislació europea sobre els quals s’interessa la CE és la construcci­ó d’un aparcament per a taxis i altres vehicles destinat a la terminal T1 a Can Sabadell (Viladecans), zona inclosa a la Xarxa Natura el 2006. El pàrquing és, en part, visible des de l’autovia de Castelldef­els.

La denúncia recorda que existia un pacte (recollit en la declaració d’impacte ambiental de la C-31) per integrar Can Sabadell al corredor biològic de fauna entre la llacuna del Remolar-maresma de les Filipines i els Reguerons.

Les obres del pàrquing, 8 hectàrees a banda i banda de l’autovia, van acabar el 2009 i van incloure dos edificis de serveis, amb un restaurant per als taxistes. La zona, avui en desús, és una gran espai pla asfaltat i buit que mostra un aspecte entre desolador i marginal, amb el terra ratllat pels centenars de cel·les reservades per a taxis que no hi aparcaran.

Una sentència del jutjat d’instrucció número 17 de Barcelona del 2017 va confirmar que Can Sabadell és un espai protegit, l’ús del qual és “incompatib­le amb el sistema de protecció Xarxa Natura 2000”. D’aquesta manera, va avalar la posició de l’Ajuntament de Viladecans, que va rebutjar donar la llicència d’activitat al bar-restaurant al qual Aena va atorgar la concessió. La decisió judicial indica que les obres del pàrquing van destruir 2,4 hectàrees de vegetació i impedeix la restauraci­ó de 4,8 ha. “Per construir en una zona de la Xarxa Natura 2000 s’hauria d’haver fet un estudi d’impacte ambiental i demanar permís a la Comissió Europea”, denuncia José García, de la Depana.

Fonts d’Aena van indicar que aquest organisme “ha deixat de fer activitats a la zona”. Argüeixen que la planificac­ió aeroportuà­ria del 1999 “ja preveia aquest tipus d’activitats” (abans que s’aprovés la Xarxa Natura 2000) però que, després de la sentència, i “per un criteri de prudència, no es continua fent ús d’aquest espai”. Aena es mostra “disposada” a fer en aquest lloc “tot allò que l’administra­ció ambiental determini” en el context del pla especial, però qüestiona que es pugui executar una plena renaturali­tzació del pàrquing, ja que en un dels seus dos sectors hi havia abans una benzinera i una pàrquing per a caravanes. “Aena sempre va assumir que hi hauria d’haver compensaci­ons ambientals. Ningú no pot establir una relació directa entre la pèrdua de biodiversi­tat i un mal disseny de les mesures de compensaci­ó”, afegeix Aena.

 ?? XAVI JURIO XAVI JURIO ?? Tram final del riu, on s’ha de crear una zona per protegir els ocells
XAVI JURIO XAVI JURIO Tram final del riu, on s’ha de crear una zona per protegir els ocells
 ?? XAVI JURIO ?? El pàrquing de Can Sabadell, de 8 ha, ara està en desús i gairebé buit
XAVI JURIO El pàrquing de Can Sabadell, de 8 ha, ara està en desús i gairebé buit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain