La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona es prepara per recuperar el turista xinès

Els operadors confien a reposicion­ar la ciutat com a destinació en un escenari postcovid molt competitiu previst per a finals d’any

- ÓSCAR MUÑOZ

La Xina va ser el primer país afectat per la pandèmia i també encapçalar­à la recuperaci­ó. Ja ho fa a gran velocitat internamen­t i s’espera que a finals d’any ho repliqui fora de les seves fronteres. Les principals destinacio­ns es preparen i Barcelona no n’és una excepció. Els operadors turístics han posat fil a l’agulla per reposicion­ar la ciutat en aquest anhelat escenari postcovid, que es preveu que sigui fortament competitiu.

El 2019, l’últim exercici complet anterior al coronaviru­s, 182.524 xinesos van pernoctar a Barcelona. En el rànquing encara és un emissor emergent, el novè, després dels Estats Units, el Regne Unit, França, Itàlia, Alemanya, Rússia, els Països Baixos i el Japó. Però del top ten era el que més creixia i de perfil més canviant, amb un pes creixent dels nascuts durant les dècades dels vuitanta i els noranta del segle passat, molt tecnològic­s i amb alt poder adquisitiu. Els primers que viatjaran seran els més joves, en grups molt petits, de familiars o d’amics. I a aquests s’han de dirigir les campanyes, van coincidir els operadors reunits ahir en una sessió convocada per Turisme de Barcelona, consorci que acaba d’estrenar canal a WeChat, l’aplicació de missatgeri­a més utilitzada a la Xina. Que la capital catalana tingui presència a les xarxes socials del país és clau i ja comença a ser una realitat.

“Som optimistes; ara la situació a la Xina és bona, la campanya de l’Any Nou ha estat excel·lent i hi haurà un efecte rebot a finals d’any, quan es pugui viatjar”, va augurar Jennifer Zhang, directora a Espanya de Ctrip.com, operador turístic xinès líder, que va destacar la posició de Barcelona com a primera destinació a Espanya. En la mateixa línia, Enrique Ruiz de Lera, de Value Retail (La Roca Village), va afirmar que el turista xinès “tornarà amb força”, tal com passa als centres que la firma té a Xangai i Suzhou, on la despesa s’ha disparat. Un altre factor que va esmentar: “La guerra comercial amb els Estats Units és una oportunita­t per a Europa i Espanya, i s’ha d’aprofitar”. Això sí, va apuntar, cal millorar aspectes com la rapidesa de la gestió de visats o la recepció d’aquests turistes en el seu idioma.

“La nostra força és l’autenticit­at”, va subratllar Verónica Rodríguez, de l’Associació Passeig de Gràcia, l’artèria de compres i del luxe per excel·lència, que també s’està promociona­nt a la Xina. “Ja preparem rutes experienci­als exclusives”, va explicar. Una de les icones d’aquesta via, la casa Batlló, busca visitants amb exposicion­s en línia i fora de línia en diferents ciutats xineses. “A més –va apuntar la seva responsabl­e de màrqueting, Encarna Segura–, tenir personal natiu als nostres equips és fonamental”. Conèixer bé el client és un valor, i cada vegada més operadors locals tenen xinesos a les plantilles.

Entre les accions destaquen les campanyes de promoció i més presència a les xarxes

 ?? XAVIER CERVERA / ARXIU ?? Un grup de turistes xinesos al Barri Gòtic abans de la pandèmia
XAVIER CERVERA / ARXIU Un grup de turistes xinesos al Barri Gòtic abans de la pandèmia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain