La Vanguardia (Català-1ª edició)

La neta de Franco vol ser oblidada

Carmen Martínez-Bordiú fa 70 anys a Portugal retirada de la fama

- BEGOÑA CORZO SUÁREZ

Carmen Martínez-Bordiú fa avui 70 anys retirada del focus públic a Portugal (tot i que amb la porta oberta a fotografie­s i entreviste­s exclusives). Farta de les moltes polèmiques que envolten la seva família, el 2018 es va instal·lar amb el seu nòvio, Tim McKeague, un coach australià 35 anys més jove que ella, en un xalet de sis-cents metres quadrats al parc natural de Sintra-Cascais. Vol continuar allà.

A la neta del dictador Francisco Franco, habitual del paper cuixé des que era petita i després a causa de les seves relacions personals, pel que sembla la van superar els últims esdevenime­nts en el marc de la reactivaci­ó de la llei de Memòria Històrica. Ara només demana “que tothom s’oblidi de mi”, segons explica a la revista ¡Hola! amb motiu del seu aniversari.

“He volgut desaparèix­er totalment dels mitjans i viure aquesta etapa de la meva vida com vull”, declara la duquessa de Franco, que ara gaudeix d’una vida tranquil·la i ha canviat els flaixos i les festes per passejades per la platja i hores de meditació.

Martínez-Bordiú no podrà celebrar aquesta data rodona amb la família, ja que la situació sanitària no permetrà als seus fills reunir-se amb ella. El gran, Luis Alfonso de Borbón (46), s’estarà a Madrid amb la dona, Margarita Vargas (37), i els quatre fills: l’Eugenia, en

Amor en la maduresa

Fuig de les polèmiques que envolten la família i ara vol una maduresa tranquil·la de passejades i meditació

Luis, l’Alfonso i l’Enrique. El duc d’Anjou és amb en Francisco, mort el 1984 amb 12 anys, fruit del matrimoni de Carmen amb Alfons de Borbó i Dampierre. Tampoc està previst que es desplaci per trobarse amb ella Cynthia Rossy (35), la filla que va tenir amb l’antiquari francès Jean Marie Rossi, que viu entre París i Bordeus i que li ha donat un altre net, en Joseph.

Així doncs, serà un aniversari íntim amb la seva parella, a qui Carmen Martínez-Bordiú va conèixer el 2017 mentre ell treballava per a un amic seu a la Costa Blava. Ella mateixa ha explicat que Tim McKeague, amb qui va anar a viure a Portugal després de la mort de la mare, Carmen Franco, el desembre del 2017, va ser la seva salvació en un moment dur de la seva vida i va contribuir a millorarli la forma física ensenyant-li els beneficis de l’exercici i la vida saludable.

Els últims anys Carmen Martínez-Bordiú ha tingut tres fronts oberts relacionat­s amb els privilegis dels Franco. D’una banda, l’exhumació de les restes del dictador del Valle de los Caídos. En segon lloc, per la propietat del pazo de Meirás, que ja és de l’Estat després de dècades en mans dels descendent­s del dictador, tot i que encara es dirimeix si la família té dret a cobrar per les despeses de mantenimen­t i reformes a la finca. I el tercer afer que li ha fet ballar el cap va ser l’adjudicaci­ó in extremis del títol de duquessa després de la mort de la seva mare, que es va fer oficial poques hores abans de la moció de censura al govern de Mariano Rajoy el 2018.

A la recerca d’una intimitat en la maduresa de què fugia quan la seva vida corria paral·lela a la de la seva amiga i coetània Isabel Preysler, Martínez-Bordiú també ha demanat a la família que no parli d’ella públicamen­t. Fa un any va aconseguir vendre la cabana càntabra que havia compartit amb el seu tercer marit, l’exatleta i empresari de Santander José Campos García. Ara sembla que el seu paradís particular és definitiva­ment a Portugal.

 ?? PRADA / REUTERS ??
PRADA / REUTERS
 ?? ARXIU ?? Carmen MartínezBo­rdiú i la seva parella actual, Tim McKeague, durant la presentaci­ó del llibre Carmen, de Nieves Herrero, basat en la vida de Carmen Franco, el 2017 a Madrid
ARXIU Carmen MartínezBo­rdiú i la seva parella actual, Tim McKeague, durant la presentaci­ó del llibre Carmen, de Nieves Herrero, basat en la vida de Carmen Franco, el 2017 a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain