La Vanguardia (Català-1ª edició)

Moderna crea la primera vacuna contra la variant sud-africana

- JOSEP CORBELLA

La companyia Moderna ha desenvolup­at una nova versió de la seva vacuna de la covid dirigida específica­ment contra la variant sud-africana del coronaviru­s, segons va informar dimecres en un comunicat.

La nova versió s’ha creat “per precaució”, destaca Moderna. No queda clar que sigui necessària, però se sospita que l’eficàcia de la vacuna actual podria veure’s reduïda davant la variant sud-africana. Les primeres dosis ja s’han enviat als Instituts Nacionals de la Salut (NIH) dels EUA per iniciar un assaig clínic.

La versió modificada de la vacuna s’ha obtingut menys de dos mesos després que s’anunciés el descobrime­nt de la variant B.1.351 a Sud-àfrica, el 18 de desembre. En aquests dos mesos la variant s’ha identifica­t en 46 països –entre els quals Espanya– i s’ha convertit en majoritàri­a en tota la banya sud de l’Àfrica.

La rapidesa amb què s’ha aconseguit la nova versió s’explica per la tecnologia de l’ARN missatger, que permet canviar fàcilment les instruccio­ns genètiques que s’introdueix­en a la vacuna.

Les companyies Pfizer i BioNTech, que també tenen una vacuna d’ARN missatger, van anunciar ahir que estudiaran si es pot augmentar la protecció davant les noves variants del virus administra­nt una tercera dosi, en lloc de les dues previstes ara. Pfizer i BioNTech destaquen que no hi ha proves que les variants que circulen actualment comportin una pèrdua d’eficàcia de la seva vacuna. Però també treballen en una versió adaptada a noves variants.

Tant la vacuna de Moderna com la de Pfizer-BioNTech generen una quantitat inferior d’anticossos neutralitz­ants contra la variant sud-africana del coronaviru­s que contra les variants anteriors, segons dos estudis publicats el 17 de febrer a The New England Journal of Medicine. Però no se sap si això comporta una minva d’eficàcia, ja que és possible que els anticossos que es conserven siguin suficients. A més a més, les vacunes no només generen anticossos, sinó també cèl·lules immunitàri­es que possibleme­nt es mantenen.

Tres vacunes amb què s’han fet assajos clínics a Sud-àfrica –les d’AstraZenec­a, Novavax i Johnson & Johnson– han registrat més mals resultats que en altres països per prevenir casos de covid lleu i moderada. Per prevenir casos de covid greu, la de Johnson & Johnson manté una eficàcia d’un 82% a Sud-àfrica –davant el 86% registrat als EUA–.

En conjunt, aquests resultats suggereixe­n que la variant sudafrican­a redueix en part l’eficàcia de les vacunes. Aquest efecte s’atribueix a mutacions genètiques com l’E484K, que sembla que ha evoluciona­t per escapar-se de la vigilància del sistema immunitari.

La mutació E484K ha aparegut de manera independen­t en múltiples variants del virus. No només en la sud-africana, sinó també en les de Manaus i Rio al Brasil, la de Nigèria i una de descoberta fa poc a Nova York. En canvi, no sol ser present en la variant britànica, cosa que explica que les vacunes actuals mantinguin l’eficàcia contra els coronaviru­s majoritari­s a Europa.

Davant l’amenaça de les noves variants, la companyia Moderna va presentar dimecres una estratègia basada en tres mesures per millorar l’eficàcia de la vacuna. D’una banda, n’ha creat una nova versió específica­ment dirigida contra la vari

POTENCIAR LA IMMUNITAT Pfizer assaja si una tercera dosi eleva la protecció davant noves mutacions

PROTEGITS CONTRA LA B117 Els immunògens actuals mantenen l’eficàcia contra la soca britànica

ant sud-africana. De l’altra, està desenvolup­ant una vacuna híbrida que actuï tant contra la variant actual com contra la sud-africana. Finalment, assajarà si administra­r una tercera dosi de la vacuna actual millora l’eficàcia contra les noves variants.

Pfizer i BioNTech van presentar ahir una estratègia similar. Aposten per donar una tercera dosi com a primera opció, però han iniciat converses amb l’Agència Europea del Medicament i l’FDA dels Estats Units per aclarir quines dades han d’aportar perquè s’aprovin versions modificade­s de la vacuna adaptades a les noves variants.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain