La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els centres comercials obriran de dilluns divendres

Els bars continuara­n amb els horaris actuals a Catalunya

- A. MACPHERSON / M. RICART

La decisió finalment adoptada pel Procicat ahir només donarà una mica d’aire. A partir d’aquest dilluns, 1 de març, els centres comercials i les botigues grans podran obrir fins a un 30% de l’aforament, com en els primers trams de la desescalad­a del desembre. Però només de dilluns a divendres. És pràcticame­nt l’únic canvi aprovat.

Segons fonts d’organitzac­ions comercials –que ahir van mantenir una reunió amb els consellers d’Interior, Miquel Sàmper, i d’Empresa i Coneixemen­t, Ramon Tremosa, sobre les conseqüènc­ies dels actes vandàlics–, per al Govern obrir els caps de setmana el comerç, sobretot els grans centres, suposaria un augment de la mobilitat i de les activitats socials i de lleure que no són compatible­s amb la situació epidèmica actual.

Les grans botigues i centres comercials han passat 160 dies tancats a Catalunya els últims onze mesos. El mateix secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va reconèixer aquesta setmana que era necessari “donar aire” als sectors més perjudicat­s per les restriccio­ns, malgrat que s’incrementé­s una mica el risc i la corba pogués tornar-se ascendent.

Bars i restaurant­s ja van guanyar una mica més de temps d’obertura al matí i al migdia des del dilluns de la setmana passada. Les activitats culturals i esportives també han anat incrementa­nt les seves possibilit­ats. Però les obertures estan sent molt tímides i mesurant al màxim l’impacte en interacció social que suposen.

La corba de la tercera onada a Catalunya (onada que va començar després del pont del desembre) està gairebé estancada des de fa uns dies, però encara baixa. Malgrat que alguns dels indicadors han empitjorat, com l’R, que va passar ahir d’1, d’altres, com els tests d’antígens de persones simptomàti­ques, persisteix­en en un lleu descens.

El nombre de malalts greus que necessiten cures intensives baixa a poc a poc (569 ahir, 9 menys que el dia anterior), però continua en xifres tan elevades que, si l’epidèmia tornés a pujar, posaria el sistema sanitari en una situació greu.

Per això el vicepresid­ent en funcions, Pere Aragonès, llançava ahir un missatge de tranquil·litat en què assegurava que el Govern seria “tan curós com fos possible” en les seves decisions, per donar seguretat a la ciutadania i als sectors econòmics, ja que “no es tracta de fer un pas endavant i dos endarrere”.

La tercera onada ha assolit nivells de contagi elevadíssi­ms. Es va arribar als 29.000 infectats en una setmana just després de les vacances de Nadal i la incidència acumulada va arribar a sumar més de 700 contagiats per 100.000 habitants al cap de 14 dies. Però el pitjor ha estat que va començar a créixer amb les ucis encara molt plenes. No va baixar en cap moment de 330 pacients greus ingressats. I es va arribar als 731.

Malgrat la clara millora en les xifres de l’epidèmia les últimes setmanes, l’efecte de la variant britànica, sobretot, ha contrarest­at la baixada que s’esperava gràcies a les limitacion­s de mobilitat i interacció social.

I aquest efecte de la variant britànica ha fet que en alguns dels territoris, principalm­ent zones poc poblades, hi hagi problemes importants de control de la infecció. Les pitjors xifres ahir continuave­n sent a la Val d’Aran, la Garrotxa i Osona. Per això el Govern no es planteja modificar el tancament perimetral de les comarques.

El Govern veu incompatib­le un augment de la mobilitat amb la situació actual

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Els comerços de més de 400 metres quadrats fa 160 dies que són tancats a Catalunya
MANÉ ESPINOSA Els comerços de més de 400 metres quadrats fa 160 dies que són tancats a Catalunya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain