La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pla de 142 milions per digitalitz­ar els campus i apujar la potència a 100 gigues

El ministre Castells anuncia que presentarà la nova llei d’Universita­ts a la tardor

- CARINA FARRERAS

El ministre d’Universita­ts, Manel Castells, va anunciar ahir el nou pla de modernitza­ció i digitalitz­ació de les universita­ts públiques espanyoles, que es desenvolup­arà durant els pròxims tres anys i que està dotat en 142,5 milions d’euros, procedents dels fons europeus que rep Espanya per a la reconstruc­ció, transforma­ció i resiliènci­a. Entre els projectes que el ministre va concretar hi ha l’extensió d’una xarxa de fibra òptica de 100 gigues que arribarà fins a la vora del campus (la xarxa interna serà responsabi­litat de cada centre) i la digitalitz­ació de les bibliotequ­es università­ries.

Els fons estaran gestionats pel ministeri, que subvencion­arà directamen­t els projectes, presentats pels 50 campus públics espanyols en funció del criteri d’universali­tat –que tots rebin finançamen­t– i proporcion­alitat, segons el nombre d’estudiants i personal docent i investigad­or.

“Aquests fons permetran aprofundir en un procés de digitalitz­ació que ja està en curs en molts centres”, va assenyalar Castells, que, tot i això, va descriure el retard dels campus espanyols a causa d’una “proverbial escassetat de recursos”. Així, només un 40% d’universita­ts ha fet plans específics d’estratègia de digitalitz­ació i la inversió en tecnologie­s de la informació és d’un 3,48%, lluny del 5% recomanat per l’OCDE. D’altra banda, un 10% dels docents encara no fan servir plataforme­s digitals i un 20% de les aules encara no disposen de connexió a internet. D’aquí ve l’aposta per la construcci­ó d’entorns digitals, en infraestru­ctures i desenvolup­aments de software, com també la innovació metodològi­ca.

Les classes continuara­n sent presencial­s, segons va afirmar, però poden tenir l’ajuda d’elements de suport, com ara un vídeo sobre la manipulaci­ó d’un model biomolecul­ar, el contingut de col·leccions d’art del món, l’evolució simulada dels mercats financers o la visualitza­ció directa de processos de manufactur­a en 3D. “Cap docent hi estarà obligat, hi ha autonomia de centre i llibertat de càtedra, però s’obre una possibilit­at per als que la vulguin utilitzar”, va indicar.

Entre les línies del pla de modernitza­ció hi ha la digitalitz­ació dels fons de les 673 bibliotequ­es università­ries i la seva interconne­xió, entre altres qüestions perquè “no tenen espai físic”, penjar al núvol tota mena de continguts (apunts, temes...) i el desenvolup­ament de software propi per part dels centres, en lloc de veure’s obligats a comprar “paquets comercials”. També es vol impulsar el desenvolup­ament de la gestió administra­tiva dels centres acadèmics.

Respecte a les beques, el ministre va concretar que el pròxim curs, 2021-2022, hi haurà una dotació de 128 milions d’euros, que preveurà una ràpida resposta als estudiants amb situacions econòmique­s sobrevingu­des a causa de la pandèmia. Va considerar que les perspectiv­es econòmique­s són millors del que es pensava inicialmen­t, amb un creixement estimat d’entre un 5 i un 6 per cent, gràcies, en part, a la política expansiva del Govern espanyol. “Però reservem una part d’aquests 128 milions per a noves demandes de famílies i estudiants que hagin caigut a nivells de pobresa”. En l’última convocatòr­ia es van introduir canvis als requisits acadèmics (establint l’aprovat com a nota d’accés a aquestes ajudes), es van incrementa­r en 100 euros les quantitats fixes i es va elevar el llindar 1 de la renda fins a gairebé equiparar-lo al llindar de la pobresa.

D’altra banda, el ministre es va comprometr­e, davant la comissió de Ciència, Innovació i Universita­ts del Congrés, que n’havia sol·licitat la compareixe­nça perquè donés compte de les accions del ministeri, a tenir preparat a la tardor l’avantproje­cte de la nova llei d’Organitzac­ió del Sistema Universita­ri (LOSU), que confia que s’elabori amb les “idees” de tota la comunitat università­ria. En aquesta llei s’inclourà la regulació del personal docent investigad­or que ja s’estava preparant però que es va frenar, segons el

El ministeri repartirà el fons a tall de subvenció, només als centres públics i en funció de la seva mida

Hi haurà 128 milions per a beques el curs que ve per respondre a la baixada de les rendes per la pandèmia

ministre, per incloure-la a la LOSU. La setmana que ve començarà la ronda de contactes amb tots els grups parlamenta­ris.

Finalment, va consignar que es traslladar­à a Barcelona, i en concret a l’AQU, el centre de coordinaci­ó de les agències espanyoles de qualitat del sistema universita­ri.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain