La Vanguardia (Català-1ª edició)

La recollida de burilles costa entre 12 i 21 euros cada any al ciutadà

- ANTONIO CERRILLO

El cost de la recollida de les burilles i la seva gestió és assumit íntegramen­t per les administra­cions públiques, malgrat que, en sentit estricte, la responsabi­litat d’aquest rebuig és del productor i del fumador. S’estima que els municipis catalans afronten cada any costos de neteja viària de les burilles que oscil·len entre 12 i 21 euros per habitant a l’any, si bé els costos més elevats es donen als municipis costaners. A aquests costos hi cal afegir, entre d’altres, els derivats de la neteja del claveguera­m i de les plantes de tractament d’aigua, on també s’acumulen. Ho indica un informe de la fundació Rezero dedicada a la prevenció dels residus.

Les burilles generen més de 2.700 tones de residus anuals a Catalunya i s’estima que globalment un 70% dels cigarrets que es fumen acaben a terra o en espais naturals. Les burilles represente­n un 30-40% de les escombrari­es que acaba dispersa en municipis.

Recollir les burilles de la via pública i de les platges és una tasca difícil i laboriosa, ja que els serveis de neteja viària no tenen mètodes adequats per fer-ho.

Davant el cúmul de problemes, la fundació Rezero troba imprescind­ible estendre la responsabi­litat als fabricants de cigarrets, en la línia que preconitza la directiva de l’any 2019 relativa a la reducció de l’impacte dels plàstics d’un sol ús. D’aquesta manera, el fabricant es faria responsabl­e de la gestió i els costos dels residus dels productes que posa al mercat.

Una vegada les burilles acaben al medi ambient poden ocasionar greus impactes ambientals a causa de l’ús de plàstic (acetat de cel·lulosa) no biodegrada­ble als filtres, que poden acabar generant microplàst­ics. Un altre problema són les grans quantitats de compostos tòxics resultants de la combustió del tabac que s’acumulen als filtres i que, amb el pas del temps, s’acaben transferin­t al terra o a l’aigua.

Davant el fracàs de les altres solucions (campanyes de conscienci­ació, distribuci­ó de cendrers portàtils o instal·lació de receptacle­s per dipositar les burilles...), Rezero proposa d’implantar un sistema de dipòsit, devolució i retorn (SDDR). “Aquest pot ser un instrument clau per ampliar la responsabi­litat del productor i assegurar que els productors assumeixin els costos de la recollida (infraestru­ctures i logística) i de tractament de les burilles, a més de la neteja de l’entorn”, indica. “Així se’n reduiria dràsticame­nt l’abandoname­nt i s’aconseguir­ia la recollida selectiva de les burilles per al seu tractament i valoritzac­ió material”, afegeix la fundació.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain