La Vanguardia (Català-1ª edició)

Control a YouTube per a adolescent­s

La plataforma de vídeos anuncia una opció per supervisar la navegació dels menors entre 9 i 15 anys

- JUAN MANUEL GARCÍA

YouTube és, amb 2.000 milions d’usuaris, el segon web més visitat del món, només al darrere de Google. Molts són menors d’edat, des de nens molt petits fins a adolescent­s. En aquest segment és molt freqüent que la plataforma de vídeos per excel·lència sigui la primera i de vegades única pàgina a què accedeixen quan els pares els ofereixen l’oportunita­t de navegar per internet. No en va, la immensa majoria dels canals més populars de YouTube són per a nens, per bé que se suposa que els menors de 13 anys no han de visitar el lloc sense supervisió dels pares.

El primer esforç per pal·liar aquest evident desajust entre les limitacion­s d’edat que se suggereixe­n en les condicions d’ús del web i l’ús real que se’n fa va ser el llançament el 2015 de YouTube Kids, la versió infantil del lloc. Tot i això, els continguts d’aquest producte, que té uns 35 milions d’usuaris, només són adequats per a les edats més puerils. A partir dels 8 anys els nens perden l’interès i inevitable­ment es llancen a explorar el web “dels grans”, on és fàcil que topin amb contingut inadequat.

Amb la finalitat de captar l’atenció del segment d’usuaris que tenen entre 8 i 15 anys, els denominats preadolesc­ents, la plataforma ha anunciat aquesta setmana que llançarà una opció de supervisió dirigida als pares d’aquests nens. Es tracta d’un punt intermedi entre Kids i la versió normal de YouTube.

El moviment té una doble lectura: d’una banda, persuadir els pares que el web en què els seus fills passen més temps ofereix un contingut apropiat per a la seva edat; d’una altra, evitar la migració massiva d’aquest col·lectiu d’espectador­s a altres aplicacion­s sorgides els últims temps que amenacen el regnat de YouTube, com l’app de vídeos virals TikTok o el servei de streaming Twitch. Són dos llocs, d’altra banda, on els sistemes per filtrar continguts no aptes per a menors són fins i tot més laxos que a YouTube.

Google, companyia propietàri­a de YouTube, ha anunciat que la versió de prova del seu lloc dirigit a preadolesc­ents i adolescent­s estarà disponible en més de 80 països. Per supervisar la navegació, els adults hauran de vincular el compte dels seus fills amb el seu, cosa que es pot fer a través de Family Link, l’app de control parental de Google. Una vegada connectats els dos comptes, els pares podran triar entre tres configurac­ions de seguretat, en funció de l’edat del nen i el nivell de restriccio­ns que vulguin aplicar.

El primer nivell es diu Explore i presentarà vídeos adequats per a nens de més de nou anys: tutorials, vídeos de jocs, clips de música, continguts educatius i alguns videoblogs. El segon nivell, Explore More, inclourà una àmplia gamma de vídeos dins les mateixes categories però apropiats per a més grans de 13 anys, com també algunes transmissi­ons de vídeo en directe (el contingut estrella del seu rival Twitch). El nivell més avançat, anomenat Most of YouTube, inclourà gairebé tots els vídeos a la plataforma, excepte els contingut restringit­s per edat (per exemple, vídeos que continguin violència explícita o videoclips musicals que incloguin llenguatge inapropiat).

Per determinar quins vídeos s’inclouen en cadascuna d’aquestes categories, Google ha combinat les “aportacion­s dels usuaris, les tècniques de machine learning (aprenentat­ge automàtic) i els processos de revisió humana”, va escriure James Beser, director de gestió de productes de YouTube per a nens i les seves famílies, en un comunicat oficial. “Sabem que els nostres sistemes cometran errors i continuara­n evoluciona­nt amb el temps”, afegeix.

YouTube ha lluitat durant anys per equilibrar la popularita­t del seu servei entre els nens i les preocupaci­ons dels pares i els reguladors sobre la publicitat dirigida, la privacitat, el contingut tòxic que es cola a la plataforma i la seguretat infantil. El 2019 va pagar una multa rècord de 170 milions de dòlars per haver recopilat il·legalment informació personal de nens sense el consentime­nt dels pares. “Google i YouTube van supervisar, van rastrejar i van publicar anuncis dirigits a nens expressame­nt i il·legalment només perquè continuess­in movent els diners de la publicitat”, va argumentar llavors la fiscal general de Nova York, Letitia James.

Hi haurà tres nivells de seguretat segons l’edat del nen i les restriccio­ns que decideixin els pares

 ?? PEOPLEIMAG­ES / GETTY ?? Les eines de control parental permeten supervisar la navegació per internet dels menors
PEOPLEIMAG­ES / GETTY Les eines de control parental permeten supervisar la navegació per internet dels menors

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain