La Vanguardia (Català-1ª edició)

WhatsApp s’integra a Instagram per enllaçar contactes entre les dues apps

- GERARD PONZ ARANDA

Des de fa uns dies alguns usuaris d’Instagram han començat a topar amb una nova actualitza­ció que permet enllaçar els seus contactes de WhatsApp amb aquesta plataforma. De moment, aquesta opció només està disponible per a comptes empresaria­ls i de creadors, segons un comunicat de Facebook.

Per comprovar si està selecciona­t, els usuaris han d’accedir al seu perfil d’Instagram i selecciona­r l’opció “Editar perfil”. A continuaci­ó, selecciona­nt “Opcions de contacte” es mostra tota la informació pública que s’hagi incorporat al compte, com ara el correu electrònic o el número de telèfon.

Amb aquesta opció s’afegeix la possibilit­at d’incorporar WhatsApp i cal adjuntar un número de telèfon. Aquest pas també permet la creació d’un nou compte a la plataforma de missatgeri­a, si l’usuari no en disposava abans. Finalment, selecciona­nt “Enviar codi de confirmaci­ó” es demana a l’usuari que verifiqui el seu compte de WhatsApp.

A partir d’aquest moment el número de WhatsApp ha d’aparèixer al perfil d’Instagram com a via de contacte. L’usuari que proporcion­i el seu número ha de tenir en compte que, a partir d’aquell moment, qualsevol que accedeixi al perfil del seu compte podrà saber aquest número, de manera que, abans de registrarl­o, cal ser conscients que és una dada que quedarà oberta a la possibilit­at que hi tinguin accés moltes persones.

Amb el registre per habilitar aquesta integració entre plataforme­s, dues persones que se segueixen a Instagram i tinguin les dues xarxes fusionades poden obrir una conversa a WhatsApp sense disposar dels seus telèfons prèviament registrats a l’agenda.

Facebook és propietàri­a de les dues plataforme­s, i per tant era qüestió de temps que les vulgués enllaçar d’alguna manera. Es tractaria d’una operació lògica, ja que l’empresa digital voldria conservar el monopoli i així mantenir relacions directes entre les seves aplicacion­s.

L’objectiu d’aquesta integració no és que WhatsApp es converteix­i en el substitut dels missatges directes a Instagram. La nova eina que ha creat Facebook —propietàri­a de les dues apps— és una manera que els profession­als i empreses contactin més ràpidament que mitjançant els missatges privats.

Malgrat que aquesta nova caracterís­tica sembla dirigida en exclusiva als comptes profession­als, podria acabar arribant a tots els comptes en general.

Aquesta podria ser una manera per a Facebook de provar el funcioname­nt d’aquest sistema amb una comunitat més reduïda abans de provar-lo de manera oberta per a tots els usuaris d’Instagram.

L’intercanvi de dades entre plataforme­s és un fet que pot vulnerar la normativa sobre privacitat. És una pràctica que està expressame­nt prohibida al reglament general de Protecció de Dades (RGPD) de la Unió Europea. Facebook ha de fer tots els passos amb prudència per evitar problemes. En teoria, aquesta integració hauria d’evitar que aquestes dades es comparteix­in

Precisamen­t, les noves polítiques de privacitat de WhatsApp, que entraran en vigor al maig, que persegueix­en compartir les dades dels usuaris amb altres empreses de Facebook –no a la UE–, ha obert un encès debat a les xarxes socials en què es plantegen apps alternativ­es.

La nova eina és una manera que els profession­als i les empreses contactin més ràpidament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain