La Vanguardia (Català-1ª edició)

ARTURO RIPSTEIN I EL SEXE ALS 80 “El desig canvia, però no mor mai”

-

A la pel·lícula que el mexicà Arturo Ripstein estrena avui a Espanya, El diablo entre las piernas, hi ha sexe, gelosia i vexacions. Passió a dojo i amor, tot i que també hi ha crueltat. Els personatge­s s’acosten als 80 anys, van tota l’estona amb bata i roba interior i no es desvien del tema ni de paraula ni d’obra. “El desig sexual no s’acaba, es modifica; canvien les forces i la manera d’encarrilar-les”, diu el director. Els protagonis­tes de la seva crua pel·lícula en blanc i negre estan “en disposició genital”, afegeix. I l’atracció –mútua o per als altres– “no es domestica”. Als seus cossos hi ha la “possibilit­at de l’estrèpit”.

El diablo entre las piernas desafia amb radicalita­t el tabú del sexe en la vellesa. Ripstein esmenta un altre film dur sobre passió al final de la vida, Amor, de Michael Haneke. I ho fa per deixar clar que, davant d’aquest relat “tou i dolç en què prevalen els records però ja no hi ha passió”, la història de la Beatriz i el seu marit a la seva pel·lícula (Sylvia Pasquel i Alejandro Suárez) és “contrària a la tendresa”.

La cinta, d’estètica expression­ista, està construïda a base de llargs plans seqüència que sempre acaben reunint els personatge­s principals, des d’una perspectiv­a externa amb dos narradors: la càmera, com a testimoni mut, i la jove assistent, que acaba prenent partit “perquè s’enamora de l’amor” com l’entén el senyor de la casa. És a dir, sense complexos, per dirho suau. / Fernando García

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain