La Vanguardia (Català-1ª edició)

Gràcies, Carbó

- Sergi Pàmies

Quan va saber que tenia dos fills petits, Joaquim Carbó, autor de tants i tants llibres de literatura infantil i juvenil, va tenir la gentilesa de ferme arribar un exemplar dedicat cada vegada que treia un títol nou. Era una tradició que els meus fills celebraven amb una indiferènc­ia insubornab­le. Una indiferènc­ia que em feia avergonyir del seu gust per la lectura i de la meva incapacita­t per inculcar-los res que no fos la psicodèlia de la sèrie Pingu o sotmetre’ls a la intempèrie catastròfi­ca d’Els Teletubbie­s (algun dia s’estudiarà fins a quin punt aquests sinistres personatge­s han influït en l’educació i la insatisfac­ció crònica de la joventut actual). La vergonya, però, va propiciar que, per un simple sentit de la gratitud, jo acabés llegint tots els llibres que, puntualmen­t, Carbó ens enviava. Per edat no em tocava i d’entrada m’ho prenia com una penitència, però de seguida m’arrossegav­a el plaer de lectura. Només pel sentit de la llengua que mostrava l’autor pagava la pena correspond­re a la seva generosita­t amb una atenció proporcion­al.

L’any 2002, quan, amb la col·laboració de totes les editorials on havia publicat, va sortir el llibre que commemora els setanta anys de Carbó, ell me’l va enviar. És un llibre magnífic, que inclou entreviste­s, articles i una anàlisi detallada de tota l’obra publicada. Aquest cop la dedicatòri­a ja no era per als meus fills sinó per a mi, de manera que vaig poder accedir, ara sense cap culpabilit­at generacion­al, a una visió retrospect­iva en què Carbó mantenia la fermesa de la discreció, una curiositat

És un dietari escrit l’any 2000 que Joaquim Carbó ha recuperat aprofitant el confinamen­t obligatori

infinita i un sentit de la llengua que apel·la a fer-la servir des de la convicció, la naturalita­t i l’estima i no des del totalitari­sme adoctrinad­or que sovint s’atribueix als catalans i que en realitat no ha existit mai.

Fa uns dies em va arribar, sense cap dedicatòri­a, el llibre Males setmanes (Ed. L’Avenç). És un dietari escrit l’any 2000 que Joaquim Carbó ha recuperat aprofitant el confinamen­t dels primers mesos de pandèmia i que aleshores va interrompr­e bruscament i traumàtica­ment, el dia que ETA va assassinar Ernest Lluch. Aquí el temps actua amb l’eficàcia amb què sotmet els licors més destil·lats. La curiositat, les reflexions i les inquietuds hiperactiv­es de l’autor trenen un festival d’estímuls pel lector, enriquits per la perspectiv­a temporal. Carbó hi parla sovint d’autors debutants, consagrats i reconsagra­ts, i sempre mostra una generosita­t que de vegades arrebossa amb una sornegueri­a que afegeix interès al text. L’altre efecte imprevisib­le d’aquest dietari arqueològi­cament recuperat és que ens descobreix com érem, què fèiem i què pensàvem fa vint anys, quan encara no havien explotat fenòmens com la preocupaci­ó pel canvi climàtic, la transforma­ció espectacul­ar del feminisme, les certeses apocalípti­ques, els deliris de la política internacio­nal i la tensió política i cultural, sovint induïda, entre independen­tistes i no independen­tistes.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain