La Vanguardia (Català-1ª edició)

Qui va ser el veritable Jon Neu i què va aconseguir?

-

El Jon Neu en què molts deuen pensar va néixer fa deu anys a HBO, dins de la sèrie Joc de trons: és Jon Snow. Però el veritable Jon Neu, John Snow, va néixer fa més de dos segles a York. I la humanitat li deu molt.

Metge molt dotat per a l’observació i el raonament, Snow va destacar en l’anestesiol­ogia, i la reina Victòria li va confiar els parts dels seus fills Leopold i Beatriu. Però el que va revolucion­ar va ser l’epidemiolo­gia. Els seus nous mètodes per a detecció de focus epidèmics en la crisi de còlera que Londres va viure al XIX van salvar incomptabl­es vides. Mitjançant la cartografi­a, el treball de camp i la recollida de dades, Snow va localitzar en una font l’origen principal del còlera. I va demostrar que la malaltia provenia de la contaminac­ió per aigües fecals i no pas dels miasmes i contagis, tal com pensaven els seus col·legues.

El pare de l’epidemiolo­gia moderna no va viure prou per veure reconegude­s els seus descobrime­nts. Però avui la comunitat científica el té per un heroi. L’informe que milers de científics van publicar al mes d’octubre sobre la covid ho testifica: es diu Memorandum John Snow ./ Fernando García

I DEMÀ... Quina escriptora va enganyar l’Armada britànica transvesti­nt-se i fent-se passar per un príncep abissini?

però continua alçant la veu en la lluita per la supervivèn­cia dels ianomamis, amenaçats per la desforesta­ció, el canvi climàtic o les incursions incontrola­des al seu territori de miners il·legals d’or, que el president Bolsonaro vol legalitzar, i que des dels anys vuitanta han portat la malària, la tuberculos­i i malalties de transmissi­ó sexual. Ara la covid també hi està fent estralls.

Claudia Andujar, com es titula la retrospect­iva organitzad­a per l’Instituto Moreira Salles del Brasil i que arriba a Barcelona procedent de París (Fondation Cartier) i la Triennal de Milà, abans de viatjar al Barbican de Londres, no és una mostra documental convencion­al. Andujar tampoc no és el que s’entén comunament per una fotoperiod­ista. Nascuda a Suïssa el 1931, es va criar a Transilvàn­ia. Els seus pares es van separar quan tenia 9 anys. El 1944, quan l’exèrcit alemany s’acostava a la ciutat, la seva mare la va portar a Suïssa. El seu pare, la seva família jueva i tots els seus amics van morir als camps de concentrac­ió. “És una dada important”, assenyala el conservado­r en cap de fotografia de la Fundació Mapfre, Carlos Gollonet, “perquè d’alguna manera explica la seva connexió amb els ianomamis i el seu afany que sobrevisqu­in”. Andujar va haver de vèncer la barrera de l’idioma, però sobretot “la por que la càmera els capturés l’ànima”.

A les sales del KBr, després d’un pròleg en què es mostren treballs anteriors (la vida gai a Sâo Paulo, la història d’una aspirant a model que haurà de tornar al seu poble...), les potents imatges dels ianomamis pengen del sostre, com suspeses en l’aire, i mostren els seus ritus d’iniciació, les seves cerimònies xamàniques o fúnebres –per a les quals sovint utilitza filtres de colors–, però a mesura que avancem ens fa topar de cara amb els efectes de la destrucció.

La nova aposta del KBr, amb unes exposicion­s inaugurals que van atreure 40.000 visitants en plena pandèmia, inclou una segona mostra, La mirada captiva, sobre la col·lecció del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de Girona.

 ?? LV ?? Jon Neu, el de debò
LV Jon Neu, el de debò
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Art i activisme Imatge de l’exposició sobre la comunitat amazònica
LLIBERT TEIXIDÓ Art i activisme Imatge de l’exposició sobre la comunitat amazònica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain