La Vanguardia (Català-1ª edició)

Guindos demana ajuts directes a les empreses per evitar insolvènci­es

Calviño insisteix que les noves mesures alleujaran les càrregues financeres

- LALO AGUSTINA ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ Barcelona / Madrid

Luis de Guindos, vicepresid­ent del Banc Central Europeu (BCE), va advertir ahir del perill de retirar massa ràpid els estímuls que han permès a moltes empreses enfrontar-se a les dures conseqüènc­ies de la crisi. “És molt important fer-ho amb compte, de forma equilibrad­a, perquè si es fa malament hi pot haver un efecte indesitjat en fallides, més morositat, repercutir­à en el crèdit i entrarem en un cercle viciós”. L’accent està ara en el llarg termini: “Hi va haver un problema de liquiditat al principi i ara els problemes de solvència seran més i més importants, pel que les transferèn­cies directes han de jugar el seu paper”.

Els comentaris de l’exministre d’Economia d’Espanya es van produir ahir en el curs d’una conversa amb Xavier Vives, de l’escola de formació de directius IESE, per als graduats de l’entitat. Sense referir-se de manera específica a Espanya, el vicepresid­ent del BCE va explicar que les diferents respostes europees en aquest punt s’han degut a la forma en què cada país va arribar a la crisi.

En qualsevol cas, va afegir, els beneficis han caigut molt per a moltes empreses i els estats han d’ajudar que sobrevisqu­in aquelles que eren viables abans de la pandèmia. Això, en un primer moment, es va traduir en les línies ICO i els ERTO, entre d’altres. Ara, fa falta un altre tipus d’iniciative­s.

La retirada prematura dels estímuls és un dels grans perills que s’ha d’evitar a l’eurozona per sortir de la crisi provocada pel coronaviru­s. El segon, segons De Guindos, és la baixa rendibilit­at de la banca, que preocupa, i molt, al BCE. El banquer central va recordar que “la rendibilit­at dels bancs està per sota del 4% en termes de retorn sobre el capital [ROE, en l’argot] i aquest any caurà per sota del 2%”. La conseqüènc­ia d’aquest aplanament del compte de resultats de les entitats financeres és que “ara mateix, per als bancs, aixecar capital està fora de qüestió per l’enorme

dilució que suposaria per als seus accioniste­s l’entrada de diners nous, però té un altre perill, i és que acabi portant els bancs a realitzar provisions per sota del necessari”.

Un altre dels punts que va tocar Guindos va ser el moment en què els estats hauran de tornar a la disciplina fiscal. Aquesta hora no ha arribat, però ho farà quan la crisi sanitària estigui superada. “La primera línia de defensa de la pandèmia va ser la política fiscal, no hi va haver alternativ­a, i això va disparar els dèficit dels estats”, va insistir el banquer. “Quan acabi la pandèmia, que acabarà, veurem el seu llegat: més deute públic i més deute corporatiu a tots els països europeus”. Llavors, “els dèficits hauran de reduir-se i abordarem els plans de consolidac­ió fiscal”, va concloure Guindos.

Ahir, la vicepresid­enta tercera i ministra d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, es va resistir a oferir concrecion­s sobre l’anunci del president Pedro Sánchez de dedicar 11.000 milions addicional­s a apuntalar pimes i autònoms del sector turístic, l’hostaleria i el comerç. Durant la seva compareixe­nça en el Congrés dels Diputats per analitzar el pla de recuperaci­ó, es va limitar a recalcar que “en les properes setmanes” buscaran evitar danys estructura­ls mitjançant “ajuts eficaços que es vagin orientant cada vegada més a la protecció i el reforç de la solvència de les empreses del nostre país”. I va recalcar: “Continuem preveient i seguim mantenint i protegint l’aconseguit en aquests últims dotze mesos”, va dir en referència a l’esforç per combatre la crisi. Des de fa dies cobra força la intenció de l’Executiu d’apostar

ALT RISC El vicepresid­ent del BCE adverteix contra una retirada ràpida dels estímuls

TRANSFERÈN­CIES PER AL 2021 Les autonomies faran servir 2.000 milions en ajuts directes, destaca la vicepresid­enta

per quitaments en els crèdits ICO i fer préstecs participat­ius per a pimes.

Després de defensar que el 2020 s’han mobilitzat mesures equivalent­s al 20% del PIB per afrontar la crisi generada per la pandèmia i defensar que al març hi haurà “nou paquet per alleujar la càrrega financera d’empreses viables”, Calviño va assenyalar de nou les comunitats autònomes. La vicepresid­enta tercera va afirmar que, dels 8.000 milions d’euros del fons contra el coronaviru­s transferit­s, els governs autonòmics ja han comunicat que dedicaran 2.000 milions d’euros “a ajuts directes a pimes, autònoms i a la protecció de l’ocupació”. “Les autonomies coneixen millor les necessitat­s del seu teixit productiu”, va remarcar.

 ??  ?? La vicepresid­enta Nadia Calviño va comparèixe­r ahir en el Congrés, però no va concretar detalls sobre els 11.000 milions en ajuts anunciats pel president Sánchez
La vicepresid­enta Nadia Calviño va comparèixe­r ahir en el Congrés, però no va concretar detalls sobre els 11.000 milions en ajuts anunciats pel president Sánchez
 ?? EXERCICI 2017 EP ??
EXERCICI 2017 EP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain